Gessler pokazała przepis na ciasto na pierogi. Ta czynność jest kluczowa
Zapomnij o jajku lub żółtku. Magda Gessler pokazała, jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi wyłącznie z mąki, wody i soli. Kluczowe są proporcje i odpowiedni sposób wyrabiania. Gotowe ciasto jest elastyczne, delikatne, a po ugotowaniu rozpływa się w ustach.
Ciasto na pierogi musi być elastyczne, delikatne i cienkie
Sekretem idealnych pierogów jest ciasto. Niezależnie od tego, jaki farsz chcemy przyrządzić, ciasto musi być doskonale wyrobione, cienkie i elastyczne. W innym przypadku danie się nie uda i nawet najlepszy farsz go nie obroni.
Magda Gessler do ciasta na pierogi dodaje wyłącznie 3 składniki: mąkę, wodę i sól. Tylko tyle potrzeba, aby wyrobić jednolitą, gładką masę. Sekretem jest sparzenie mąki. W tym celu musimy zalać ją gorącą wodą i wyrabiać nożem lub widelcem.
Wyrobione ciasto na pierogi dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy, podsypując delikatnie mąką. Ciasto musi być cienkie i bardzo dobrze wyrobione. Wtedy nie będzie twarde, gumowate i mączne. Po ugotowaniu będzie tak delikatne, że będzie rozpływało się w ustach.
Gessler robi świąteczne galaretki inaczej niż wszyscy. Ten składnik jest najważniejszyNajlepsze ciasto na pierogi zrobisz z 3 składników
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- płaska łyżeczka soli
- pół szklanki gorącej wody
Jak zrobić ciasto na pierogi według Magdy Gessler?
Zagotuj wodę. Na stolnicę wsyp mąkę i wymieszaj ją z solą. Następnie zrób mały kopczyk, a na samej górze lekkie wgłębienie.
Do wgłębienia wlej gorącą wodę i zacznij mieszać składniki łyżką lub nożem, żeby sparzyć mąkę. Gdy masa ostygnie, wyrabiaj ciasto ręcznie do uzyskania jednolitej, gładkiej i elastycznej masy. Ciasto jest gotowe.
Nie uwierzysz, co Gessler dodaje do placków ziemniaczanych. Placki są jeszcze smaczniejsze. Restauratorka bije na alarm. Przenigdy nie dodawaj tego składnika do żurku.