Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o tarce i odciskaniu. Te placki ziemniaczane zrobisz zupełnie inaczej

Zapomnij o tarce i odciskaniu. Te placki ziemniaczane zrobisz zupełnie inaczej

Placki ziemniaczane
Screen z filmu na kanale YouTube Weronika Domogród

Placki ziemniaczane mogą być smaczne i puszyste. Wystarczy przygotować je z ugotowanych ziemniaków i wykorzystać ubite na sztywną pianę białka. Wykonanie nie jest skomplikowane, a efekty przyjemnie was zaskoczą. Musicie spróbować.
 

Przepis na puszyste placki ziemniaczane

Nie wszyscy wiedzą, że niesamowicie smaczne placki ziemniaczane można przyrządzić z już ugotowanych bulw. Taki sposób na wykorzystanie pozostałego po obiedzie warzywa jest nie tylko prosty, ale też owocuje uzyskaniem cudownie puszystego i delikatnego rarytasu. I oczywiście nic się nie zmarnuje. 

Składniki:

  • około 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 duże jaja lub 6 łyżek aquafaby
  • 30 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 125 ml mleka lub napoju roślinnego lub wody
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia
Tę przekąskę właśnie wycofują ze sprzedaży. Pod żadnym pozorem jej nie jedz

Jak zrobić smaczne placki ziemniaczane? Wykorzystajcie ugotowane ziemniaki

Ugotowane ziemniaki rozgniatamy na gładkie purée. Dodajemy do nich obie mąki, mleko oraz żółtka z obu jaj i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, aż do uzyskania sztywnej piany.

Ostrożnie łączymy z pozostałymi składnikami. Jeśli będzie to trudne, wlewamy jeszcze trochę wybranego płynu. Placki ziemniaczane smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na niewielkim ogniu — nie chcemy, by się spaliły. Gdy z obu stron będą rumiane, przenosimy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by usunąć nadmiar tłuszczu.

Wskazówka: jeśli używamy aquafaby, potraktujmy ją jak białka i dodajmy do masy po ubiciu na sztywną pianę. Placki ziemniaczane z tym dodatkiem i z wodą lub dowolnym napojem roślinnym będą wegańskie.

Jak podać placki ziemniaczane?

Rarytas z ugotowanych ziemniaków świetnie smakuje z aromatycznym sosem grzybowym. Można go też zjeść ze śmietaną — zarówno tą kwaśną, jak i ubitą na słodko. Tę drugą opcję warto wzbogacić jeszcze o kilka łyżeczek domowego dżemu np. z czarnej porzeczki.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na placki ziemniaczane. Szczególnie polecamy wersję bogatą w smaki z serem żółtym i pieczarkami — wasi bliscy ją pokochają. Być może spodoba wam się też receptura, w której surowe ziemniaki rozdrabnia się blenderem, przyspieszając wykonanie klasycznych placków ziemniaczanych.

Placki ziemniaczane można zrobić z ugotowanych warzyw.png
canva/YelenaYemchuk

Źróło: YouTube/ Weronika Domogród