Żadne mięso i warzywa. Kotlety mielone wychodzą lepsze z tego składnika, ten przepis to hit
Kotlety mielone zwykle robimy z soczystego mięsa. Jednak ja odkąd dostałam ten przepis, przyrządzam je z czegoś zupełnie innego. Wychodzą mi smaczne i zdrowe mielone na rodzinny obiad. Polecam mój patent na to danie.
Zapomnij o mięsie w mielonych
Tradycyjne kotlety mielone przyrządzamy zazwyczaj z mięsa wieprzowego. Też tak często robiłam, bo to dobry sposób na szybki i smaczny obiad. Za mielonymi przepada moja rodzina. Jednak dostałam przepis na nieco inne mielone.
Nie ma w nich ani grama mięsa, ani warzyw. Ostatnio przyrządzam kotlety mielone z dorsza. Rybę kupuję u rybaków, a danie wychodzi niezwykle apetyczne. Kilka składników i pożywny obiad mam gotowy. Polecam mój patent na niezwykłe mielone z dorsza.
Jak zrobić mielone z dorsza?
Składniki:
- 600 g filetu z dorsza
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 cebula
- natka pietruszki
- olej rzepakowy
- bułka tarta
- sól
- pieprz
Przygotowanie kotletów mielonych z dorsza zaczynamy od oczyszczenia ryby i zmiksowania ją razem z cebulą w blenderze . Teraz rybę przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę, natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Składniki dobrze wyrabiamy i odstawiamy na 30 minut.
Następnie formujemy kotlety i panierujemy je w mące. Smażymy na gorącym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Gdy wszystkie kotlety usmażymy, to jeszcze wkładamy je razem na 5 minut na patelnię i dusimy. Dzięki temu będą puszyste i delikatne.
Mielone z dorsza najlepsze z kapustą kiszoną
Tak przyrządzone mielone z dorsza podajemy z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej. Kotlety wychodzą zawsze puszyste i delikatne. Są też bardzo proste w przygotowaniu. Z tym daniem poradzi sobie nawet osoba, która stawia pierwsze kroki w kuchni.
Polecam to danie, bo jest smaczne i cieszy się powodzeniem nie tylko wśród dorosłych, ale też dzieci. U mnie w domu stało się już kulinarnym hitem. Kotlety mielone z dorsza robię co tydzień. Rodzina bardzo sobie je chwali. Pisaliśmy o kotletach z ryby od Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy patent Ewy Wachowicz na dorsza.
Źródło: doradcasmaku.pl