Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co roku na Wigilię robię tę sałatkę. Bije na głowę nawet jarzynową, rodzina ją uwielbia

Co roku na Wigilię robię tę sałatkę. Bije na głowę nawet jarzynową, rodzina ją uwielbia

Sałatka śledziowa
canva/tasha_lyubina

Sałatka na święta nie może być nudna. U mnie zamiast jarzynowej na stole wigilijnym pojawia się inny rarytas. Króluje w nim smakowita ryba, którą wszyscy lubimy się zajadać. Sprawdźcie koniecznie — nie raz ją sobie jeszcze zrobicie.
 

Sałatka smaczniejsza niż jarzynowa

Nie wszyscy mają tak, że jarzynowa im się nie nudzi. W moim domu w pewnym momencie potrzeba zmiany byłą tak duża, że musiałam poszukać smacznej, a jednocześnie prostej sałatki, którą można podać na wigilijnym stole.

Specjał z dodatkiem ryby i jednego zimowego warzywa bardzo przypadł nam do gustu. Moim zdaniem jego przygotowanie jest prostsze niż wykonanie warzywnego klasyku. Co przygotować i jak dokładnie go zrobić? Czytajcie dalej, a wszystko stanie się jasne.

Śledź na sałatkę.jpg
canva/invizbk
Wrzucam wszystko do jednego garnka i mam obiad na kilka dni. Mąż tak to lubi, że mógłby jeść codziennie

Przepis na pyszną sałatkę śledziową

Śledź w mojej rodzinie cieszy się sporym uznaniem. W sałatce z burakiem i kilkoma popularnymi dodatkami smakuje wręcz wybitnie. Zbierzcie niezbędne produkty i spróbujcie. Zaskoczycie się bardzo przyjemnie.

Składniki:

  • 250 g filetów śledziowych
  • 10 ml soku z cytryny
  • 1 mała cebula
  • 40 g musztardy francuskiej
  • 40 ml oleju rzepakowego nierafinowanego
  • świeżo zmielony pieprz
  • 500 g buraków
  • 500 g ziemniaków
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • 5 dużych jajek
  • 150 g ulubionego sera żółtego
  • 300 ml majonezu np. takiego
  • sól i pieprz ilości do smaku

Z podanych powyżej składników przygotujecie znakomitą sałatkę, którą pochwali nawet zagorzały amator jarzynowej. Przygotujcie dużą szklaną miskę i zapoznajcie się z zamieszczoną poniżej instrukcją. Z naszymi wskazówkami pójdzie wam sprawnie.

Jak zrobić sałatkę śledziową? Jest lepsza niż niejedna jarzynowa

Przygotowanie sałatki śledziowej zaczynam od odsolenia ryby. W tym celu moczę ją w zimnej wodzie przez kilka godzin, co jakiś czas wymieniając płyn na świeży. Jajka gotuję na twardo (8 minut, od momentu, gdy woda w garnku zawrze).

Buraki i ziemniaki gotuję w skórce, w oddzielnych garnkach. Wodę w obu przypadkach solę. Warzywa będą gotowe odpowiednio po 90 i 60 minutach. Śledzie osuszam i kroję na 2-3 cm kawałki. Skrapiam sokiem z cytryny i mieszam z posiekaną cebulką, musztardą oraz olejem.

Doprawiam całość obficie pieprzem, po czym umieszczam na dnie miski szklanej. Smaruję 1/3 porcji majonezu. Teraz układam obrane, pokrojone w kostkę i doprawione solą oraz pieprzem ziemniaki, a także rozdrobnione i odciśnięte z nadmiaru soku ogórki kiszone.

Znów wykładam trzecią część majonezu, a nas warstwie sosu tworzę pierzynkę z obranych i startych na tarce o większych oczkach buraków. Przykrywam ją ostatnią porcją jajecznego specjału.

Posypuję jeszcze posiekanym jajkami na twardo oraz rozdrobnionym serem żółtym. Sałatkę śledziową oprószam jeszcze pieprzem po wierzchu i wstawiam do lodówki na godzinę.

Jak podawać sałatkę śledziową?

Do smakowitej szuby koniecznie zaproponujcie świeże pieczywo. U mnie w domu hitem jest prosty chleb z garnka, który gości u nas przynajmniej raz w tygodniu. Pieczywo razowe czy miękkie kajzerki też będą pasowały.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na sałatki. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić pyszny gyros — przyda się nie tylko od święta. Być może skusi was też poznańska sałatka śledziowa z ziemniakami od Magdy Gessler.

Pyszna sałatka śledziowa.jpg
canva/nvelichko

Podobny przepis znajdziecie na stronie kwestiasmaku.pl, zbierającej wiele przepisów na smakołyki kuchni polskiej i dania inspirowane kuchniami świata.