Żadne mrożenie i suszenie. Dzięki tej metodzie mam świeży koperek przez 2 miesiące
Lubimy smak i zapach koperku. Zwykle, żeby dłużej z niego korzystać w kuchni, mrozimy go i suszymy. Jednak warto skorzystać z innej metody. Dzięki niej koperek będzie świeży nawet przez dwa miesiące.
Koperek dodaje potrawom smaku
Świeży i pachnący koperek jest pysznym dodatkiem do surówek, ziemniaków i zup. Z nim nawet zwykła kanapka od razu smakuje lepiej . Pyszny i aromatyczny cieszy oko intensywnie zielonym kolorem i dodaje smaku wielu daniom . Wiele osób chce dłużej korzystać z koperku w kuchni, dlatego go mrozi lub suszy.
Jednak te sposoby wpływają na utratę smaku i zapachu tego pysznego zioła. Warto poznać inną metodę dzięki, której zatrzymamy smak i zapach koperku na dłużej . Będzie on świeży nawet przez dwa miesiące. Na czym polega ten sposób? Wyjaśniamy poniżej.
Jak zachować świeżość koperku na dłużej?
Żeby skorzystać z tej metody przechowywania koperku, musisz mieć wyparzony słoik i oczywiście pęczek koperku. Słoik musi być suchy, nie może być na niej żadnej wilgoci . Teraz z grubych łodyg koperku oderwij liście. Powinny zostać same cienkie łodygi z listkami.
Warto takie gałązki z listkami poszatkować. Następnie przełóż poszatkowany koperek do słoika i szczelnie zakręć nakrętkę. Teraz włóż do lodówki i w ten sposób przechowuj koperek nawet do dwóch miesięcy . Dodawaj go do zup , surówek, twarożku i innych dań .
Jedz koperek dla zdrowia i smaku
Koperek jest nie tylko smaczny, ale dobroczynnie działa na nasze zdrowie. Jest niskokaloryczny i przyspiesza metabolizm . Wspiera układ trawienny i ma też działanie wykrztuśne. Działa też rozkurczowo i przeciwzapalnie. Warto włączyć go do swojej diety .
Warto z koperku ugotować znakomitą zupę koperkową. Pasuje też świetnie do ryb , a łosoś z koperkiem smakuje po prostu wyśmienicie . Koperek będzie też pyszny uzupełnieniem sosów, serów i innych warzyw. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto pełne pysznego farszu. Radziliśmy, jak zrobić lody w wafelku, które smakują, jak te z czasów dzieciństwa.
Źródło: newsy.gotujmy.pl