Smakosze.pl Przepisy Żadne ogórki, żadna kapusta. W sezonie robię kiszony agrest, rodzina za nim przepada
fot. youtube.com/kuchniamarioli

Żadne ogórki, żadna kapusta. W sezonie robię kiszony agrest, rodzina za nim przepada

19 maja 2024

Kiszone… co? – zapytają niektórzy, nienawykli do przygotowywania słonych przetworów z owoców. Ale agrest przecież nadaje się doskonale do słoików, przygotowany podobnie jak ogórki – w końcu nie jest kwintesencją słodyczy, a ciekawą mieszanką kwaśnego, słodkawego i cierpkiego. Warto, choćby na próbę, przyrządzić raz taki agrestowy przysmak.

Zapomniany agrest

Agrest nie jest dziś tak popularny jak dawniej. Odporny na złe warunki i łatwy do ogrodowej uprawy, zaczął przegrywać, kiedy import z południa rozszerzył sezon na czereśnie, truskawki i podobne gwiazdy owocowego świata.

Na szczęście nie odszedł w niepamięć zupełnie i dzięki temu możemy dziś korzystać z przepisów takich jak ten. Słodko-kwaśne, strzelające w zębach kulki, na Śląsku zwane wieprzkami, dzięki zalewie zbliżonej do tej z ogórków zyskują dodatkowy wymiar smakowy – słoność , która komponuje się z pozostałymi. Taki agrest świetnie sprawdzi się do zimowych sałatek.

agrest w słoikach
fot. youtube.com/kuchniamarioli
Henia pokazała swój sposób na chlebek z patelni. Na śniadanie nie ma niczego lepszego

Przetwory owocowe

Jednym z takich przepisów podzieliła się autorka kanału Kuchnia Marioli, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu. W wydaniu Marioli agrest kiszony jest razem z plasterkami marchewki – kolejnego słodkiego warzywa, które świetnie nadaje się do kiszenia .

Składniki

  • 1,5 kg agrest
  • Koper do kiszonek
  • Liście i korzeń chrzanu
  • 4 ząbki czosnku
  • Sól niejodowana

Kiszenie agrestu

Twardy agrest biały lub czerwony dokładnie płuczemy. Na dno wyparzonych słoików układamy po gałązce kopru i liść chrzanu . Chrzan korzeniowy obieramy i kroimy w cienkie słupki. Po kilka z nich wrzucamy do słoików. Do każdego z naczyń wkładamy też po ząbku czosnku pokrojonym w plasterki.

Do słoików nasypujemy agrest . Przykrywamy go dodatkowymi liśćmi chrzanu lub koprem, by same owoce nie wystawały ponad powierzchnię wody. Pozostawiamy wolne ok. 2 cm od góry słoika.

Słoiki zalewamy do po brzegi gorącą wodą osoloną w proporcjach 1 łyżka soli na litr wody . Cała zawartość słoika powinna być dokładnie sparzona. Zaraz po zalaniu gorącą wodą słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem . Kiedy słoiki będą ostudzone, a wieczka zassane, przetwory można odstawić do spiżarni. Będą gotowe po kilku tygodniach .

Wypróbuj też przepisy na dżem z truskawek bez cukru i ogórki kiszone z ważnym dodatkiem .

gotowy kiszony agrest
fot. youtube.com/kuchniamarioli
Siekam, a potem sypię do mizerii. W tej wersji smakuje mi najlepiej
Danuta Martyniuk robi kisiel z niezwykłego składnika. Ma ogrom cennych właściwości
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy