Smakosze.pl Przepisy Żadne żeberka. Najlepszą zupę szczawiową zrobisz na innym mięsie, używała go moja babcia
zupa szczawiowa
fot. Canva

Żadne żeberka. Najlepszą zupę szczawiową zrobisz na innym mięsie, używała go moja babcia

4 czerwca 2024

Typowa letnia „zupa z chwastów” może mieć wiele obliczy, nawet jeśli chwast do jej przygotowania jest ciągle ten sam. Tak jest w wypadku tej szczawiowej, ugotowanej z zachowaniem wszystkich zasad tradycyjnej sztuki kulinarnej.

Tradycyjna szczawiowa

Zupa szczawiowa byłaby zaledwie kompotem z zielska, gdyby nie zabielenie śmietaną i to, że gotujemy ją na mięsnej wkładce. Jednak wiejskie przepisy mają swoje prawa – dlatego prawdziwa zupa tego typu nie była raczej w większości gospodarstw przygotowywana na pierwszorzędnych porcjach mięsa.

Dlatego dziś przygotowujemy zupę szczawiową według najbardziej wiejskiego z wiejskich składników mięsnych: boczku . Rezerwa zwierzęcego tłuszczu i w zasadzie raczej piąta ćwiartka niż kulinarny rarytas, taki boczek to jednak dziś niezbędny składnik każdej kuchni gotującej na polskich zasadach.

Truskawkowa chmurka to moje ulubione ciasto bez pieczenia. Robię je w chwilę i zawsze się udaje

Barszcz szczawiowy

Wiejska zupa ugotowana na boczkowym wywarze zapewnia doskonały balans pełnego, mięsnego smaku umami z mocno kwaśnym szczawiem. Ziele to, choć używamy surowego, a nie kiszonego, dodaje zupie tyle kwasowości, że w Ukrainie nazywa się ją barszczem zielonym .

Składniki

  • 1 duży pęczek szczawiu
  • 200 g surowego lub wędzonego boczku
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Wiejska zupa szczawiowa

Szczaw płuczemy, siekamy i podsmażamy na maśle. Do garnka wrzucamy boczek pokrojony w kostkę . Kiedy tłuszcz zacznie się z niego wytapiać, dodajemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, marchewkę, pietruszkę i seler.

Po chwili całość zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarnisty pieprz i zagotowujemy . Gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Wtedy wyjmujemy pietruszkę i seler.

Do garnka dodajemy szczaw i gotujemy przez kilka minut. W miseczce mieszamy mąkę ze śmietaną, hartujemy chochlą wrzątku i zabielamy zupę . Po 2-3 minutach gotowania obiad jest gotowy.

Wypróbuj też przepisy na drobiowe kotlety pożarskie i faszerowany pieczony schab .

Lubisz kiełbasę z grilla? Dietetyk ostrzega, każdy powinien o tym wiedzieć
Weź kawał schabu, natnij i wypchaj farszem po brzegi. Ten obiad jest godny nagrody
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl