Żadne żeberka. Najlepszą zupę szczawiową zrobisz na innym mięsie, używała go moja babcia
Typowa letnia „zupa z chwastów” może mieć wiele obliczy, nawet jeśli chwast do jej przygotowania jest ciągle ten sam. Tak jest w wypadku tej szczawiowej, ugotowanej z zachowaniem wszystkich zasad tradycyjnej sztuki kulinarnej.
Tradycyjna szczawiowa
Zupa szczawiowa byłaby zaledwie kompotem z zielska, gdyby nie zabielenie śmietaną i to, że gotujemy ją na mięsnej wkładce. Jednak wiejskie przepisy mają swoje prawa – dlatego prawdziwa zupa tego typu nie była raczej w większości gospodarstw przygotowywana na pierwszorzędnych porcjach mięsa.
Dlatego dziś przygotowujemy zupę szczawiową według najbardziej wiejskiego z wiejskich składników mięsnych: boczku . Rezerwa zwierzęcego tłuszczu i w zasadzie raczej piąta ćwiartka niż kulinarny rarytas, taki boczek to jednak dziś niezbędny składnik każdej kuchni gotującej na polskich zasadach.
Barszcz szczawiowy
Wiejska zupa ugotowana na boczkowym wywarze zapewnia doskonały balans pełnego, mięsnego smaku umami z mocno kwaśnym szczawiem. Ziele to, choć używamy surowego, a nie kiszonego, dodaje zupie tyle kwasowości, że w Ukrainie nazywa się ją barszczem zielonym .
Składniki
- 1 duży pęczek szczawiu
- 200 g surowego lub wędzonego boczku
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- ½ selera
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Wiejska zupa szczawiowa
Szczaw płuczemy, siekamy i podsmażamy na maśle. Do garnka wrzucamy boczek pokrojony w kostkę . Kiedy tłuszcz zacznie się z niego wytapiać, dodajemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, marchewkę, pietruszkę i seler.
Po chwili całość zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarnisty pieprz i zagotowujemy . Gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Wtedy wyjmujemy pietruszkę i seler.
Do garnka dodajemy szczaw i gotujemy przez kilka minut. W miseczce mieszamy mąkę ze śmietaną, hartujemy chochlą wrzątku i zabielamy zupę . Po 2-3 minutach gotowania obiad jest gotowy.
Wypróbuj też przepisy na drobiowe kotlety pożarskie i faszerowany pieczony schab .