Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź kawał schabu, natnij i wypchaj farszem po brzegi. Ten obiad jest godny nagrody
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.06.2024 15:50

Weź kawał schabu, natnij i wypchaj farszem po brzegi. Ten obiad jest godny nagrody

faszerowanie schabu
fot. youtube.com/schnellerkoch1

Ten szybki przepis na faszerowany schab wieprzowy gwarantuje, że wyjdzie on zawsze soczysty i dobrze przyprawiony. Za ciekawy balans smaku i faktur odpowiada prosty farsz z czterech składników.

Faszerowana polędwiczka

Schab wieprzowy to wdzięczny kawałek tuszy do faszerowania, o czym czasem zapominamy. W faszerowaniu chodzi o nie tylko o kontrast smaków, lecz także o zachowanie dodatkowej soczystości. Z nią schab ma bowiem problem: to mięso bogate w białko i niezwykle mało tłuste. Potrzeba pewnych zabiegów, by nie wysechł podczas pieczenia. 

Na szczęście dostępnych jest tu sporo technik. Jedną z często stosowanych jest łączenie schabu z boczkiem, który dostarcza odpowiednią ilość tłuszczu. Jeśli dodać jeszcze farsz, schab staje się niezwykle apetyczny.

owijanie schabu boczkiem
fot. youtube.com/schnellerkoch1
Zamiast tłuczonych czy puree, podaję takie ziemniaki. Rodzina nie chce już słyszeć o żadnych innych

Obiad z faszerowanego schabu

Ilustracje do tego przepisu na pieczeń na obiad zaczerpnęliśmy z kanału Schneller Koch. Jego autorzy przygotowują farsz na bazie warzyw duszonych na oleju i w mleku. My proponujemy bardziej tradycyjną metodę ze śmietaną.

Składniki

  • 1 kawałek schabu wieprzowego (ok. 1 kg)
  • 200 g boczku
  • 50 g startej mozzarelli
  • 1-2 cebule
  • 1 marchewka
  • 200 g pieczarek
  • 50 g śmietany 12%
  • Przyprawy do marynaty: wędzona papryka, suszony czosnek, majeranek
  • Sól, pieprz, masło klarowane do smażenia

Przygotowujemy obiad

Schab płuczemy, czyścimy z powięzi i nacinamy w najgrubszej części na ok. połowę głębokości. Sproszkowane przyprawy mieszamy z solą i pieprzem i dokładnie obtaczamy schab marynatą niczym panierką, także w środku nacięcia. Tak marynowane mięso można odłożyć do lodówki nawet na noc.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w drobne pióra cebulę i dusimy. Kiedy zacznie się robić szklista, dodajemy startą na tarce o grubych okach marchewkę, a następnie pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy warzywa do miękkości. Dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze przez chwilę, by farsz się dobrze zredukował.

Farsz nakładamy do nacięcia w schabie, wyrównując go, by dobrze wypełniał mięso. Po wierzchu posypujemy mozzarellą i okładamy boczkiem tak szczelnie, jak to możliwe. Mięso wstawiamy na ok. godziny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, a na 20 minut przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 stopni. Obiad podajemy po przestudzeniu przez ok. 15 minut.

Wypróbuj też przepisy na kotlety pożarskie z indyka i letnią zupę z sezonowych produktów.

gotowy schab
fot. youtube.com/schnellerkoch1