Weź kawał schabu, natnij i wypchaj farszem po brzegi. Ten obiad jest godny nagrody
Ten szybki przepis na faszerowany schab wieprzowy gwarantuje, że wyjdzie on zawsze soczysty i dobrze przyprawiony. Za ciekawy balans smaku i faktur odpowiada prosty farsz z czterech składników.
Faszerowana polędwiczka
Schab wieprzowy to wdzięczny kawałek tuszy do faszerowania, o czym czasem zapominamy. W faszerowaniu chodzi o nie tylko o kontrast smaków, lecz także o zachowanie dodatkowej soczystości. Z nią schab ma bowiem problem: to mięso bogate w białko i niezwykle mało tłuste. Potrzeba pewnych zabiegów, by nie wysechł podczas pieczenia.
Na szczęście dostępnych jest tu sporo technik. Jedną z często stosowanych jest łączenie schabu z boczkiem, który dostarcza odpowiednią ilość tłuszczu. Jeśli dodać jeszcze farsz, schab staje się niezwykle apetyczny.
Zamiast tłuczonych czy puree, podaję takie ziemniaki. Rodzina nie chce już słyszeć o żadnych innychObiad z faszerowanego schabu
Ilustracje do tego przepisu na pieczeń na obiad zaczerpnęliśmy z kanału Schneller Koch. Jego autorzy przygotowują farsz na bazie warzyw duszonych na oleju i w mleku. My proponujemy bardziej tradycyjną metodę ze śmietaną.
Składniki
- 1 kawałek schabu wieprzowego (ok. 1 kg)
- 200 g boczku
- 50 g startej mozzarelli
- 1-2 cebule
- 1 marchewka
- 200 g pieczarek
- 50 g śmietany 12%
- Przyprawy do marynaty: wędzona papryka, suszony czosnek, majeranek
- Sól, pieprz, masło klarowane do smażenia
Przygotowujemy obiad
Schab płuczemy, czyścimy z powięzi i nacinamy w najgrubszej części na ok. połowę głębokości. Sproszkowane przyprawy mieszamy z solą i pieprzem i dokładnie obtaczamy schab marynatą niczym panierką, także w środku nacięcia. Tak marynowane mięso można odłożyć do lodówki nawet na noc.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w drobne pióra cebulę i dusimy. Kiedy zacznie się robić szklista, dodajemy startą na tarce o grubych okach marchewkę, a następnie pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy warzywa do miękkości. Dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze przez chwilę, by farsz się dobrze zredukował.
Farsz nakładamy do nacięcia w schabie, wyrównując go, by dobrze wypełniał mięso. Po wierzchu posypujemy mozzarellą i okładamy boczkiem tak szczelnie, jak to możliwe. Mięso wstawiamy na ok. godziny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, a na 20 minut przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 stopni. Obiad podajemy po przestudzeniu przez ok. 15 minut.
Wypróbuj też przepisy na kotlety pożarskie z indyka i letnią zupę z sezonowych produktów.