Truskawkowa chmurka to moje ulubione ciasto bez pieczenia. Robię je w chwilę i zawsze się udaje
Niezwykle proste i bardzo smaczne ciasto bez pieczenia wykorzystuje to, co najlepsze na przełomie wiosny i lata: dorodne polskie truskawki. Połączone z kilkoma prostymi składnikami zmieniają się w pyszny deser, który przypomina truskawki z bitą śmietaną. To galaretkowo-serowe ciasto może stać się hitem lata.
Truskawkowe ciasto bez pieczenia
To proste ciasto składa się z kilku prostych składników i odrobiny cierpliwości, bo jak każdy deser bez pieczenia, musi pozwolić składnikom zastygnąć. W naszym wypadku składa się on z dwóch warstw – galaretkowej i śmietankowo-serowej. Spód stanowią zaś gotowe piekarniki, które oszczędzają zachodu przygotowywania jakiegoś wypieku w ich miejsce.
Ciasto z truskawkami to genialny sposób na zagospodarowanie w sezonie tych owoców. Przed podaniem na stół salaterki ze świeżo wypłukanymi truskawkami możemy posegregować je. Brzydsze kroimy wtedy na mniejsze kawałki i ukrywamy w takim cieście.
Lubisz kiełbasę z grilla? Dietetyk ostrzega, każdy powinien o tym wiedziećPyszne ciasto truskawkowe
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Just Cook, gdzie takie ciasto nosi nazwę truskawkowa chmurka. Nie należy mylić go z wieloma innymi przepisami na owocowe chmurki, które nie zawsze są deserami bez pieczenia.
Składniki
- ½ kg świeżych truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 opakowanie herbatników
- 250 g mascarpone
- 400 ml śmietany kremówki
- ½ kg twarogu z wiaderka
- 100 g cukru pudru
- 20 g żelatyny
- 100 ml mleka
- Orzechy, migdały lub posypka do ciasta
Truskawkowa chmurka
Kwadratową formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, a następnie warstwą herbatników. Galaretki rozpuszczamy w ok ¾ l gorącej wody. Dodajemy opłukane i pokrojone w plastry lub ćwiartki truskawki.
Kiedy galaretka ochłodzi się i zacznie tężeć, wylewamy ją na herbatniki, wyrównujemy i odstawiamy do ścięcia. W tym czasie przygotowujemy masę serową.
Do podgrzanego mleka dodajemy żelatynę. W misce ubijamy mikserem śmietanę kremówkę, mascarpone i cukier puder. Dodajemy twaróg i mieszamy na jednolitą masę.
Dwiema łyżkami masy hartujemy mleko z żelatyną, przelewamy je do miski ze śmietaną i dokładnie miksujemy, by nie było w cieście grudek. Masę wylewamy na stężałą galaretkę truskawkową. Ciasto odstawiamy do stężenia, a następnie dekorujemy wybraną posypką.
Wypróbuj też przepisy na ciasto z malinami i drobiowe kotlety pożarskie.