Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Truskawkowa chmurka to moje ulubione ciasto bez pieczenia. Robię je w chwilę i zawsze się udaje
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.06.2024 17:32

Truskawkowa chmurka to moje ulubione ciasto bez pieczenia. Robię je w chwilę i zawsze się udaje

ciasto bez pieczenia
fot. youtube.com/justcook20

Niezwykle proste i bardzo smaczne ciasto bez pieczenia wykorzystuje to, co najlepsze na przełomie wiosny i lata: dorodne polskie truskawki. Połączone z kilkoma prostymi składnikami zmieniają się w pyszny deser, który przypomina truskawki z bitą śmietaną. To galaretkowo-serowe ciasto może stać się hitem lata.

Truskawkowe ciasto bez pieczenia

To proste ciasto składa się z kilku prostych składników i odrobiny cierpliwości, bo jak każdy deser bez pieczenia, musi pozwolić składnikom zastygnąć. W naszym wypadku składa się on z dwóch warstw – galaretkowej i śmietankowo-serowej. Spód stanowią zaś gotowe piekarniki, które oszczędzają zachodu przygotowywania jakiegoś wypieku w ich miejsce.

Ciasto z truskawkami to genialny sposób na zagospodarowanie w sezonie tych owoców. Przed podaniem na stół salaterki ze świeżo wypłukanymi truskawkami możemy posegregować je. Brzydsze kroimy wtedy na mniejsze kawałki i ukrywamy w takim cieście.

ciasto z truskawkami
fot. youtube.com/justcook20
Lubisz kiełbasę z grilla? Dietetyk ostrzega, każdy powinien o tym wiedzieć

Pyszne ciasto truskawkowe

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Just Cook, gdzie takie ciasto nosi nazwę truskawkowa chmurka. Nie należy mylić go z wieloma innymi przepisami na owocowe chmurki, które nie zawsze są deserami bez pieczenia.

Składniki

  • ½ kg świeżych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 opakowanie herbatników
  • 250 g mascarpone
  • 400 ml śmietany kremówki
  • ½ kg twarogu z wiaderka
  • 100 g cukru pudru
  • 20 g żelatyny
  • 100 ml mleka
  • Orzechy, migdały lub posypka do ciasta

Truskawkowa chmurka

Kwadratową formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, a następnie warstwą herbatników. Galaretki rozpuszczamy w ok ¾ l gorącej wody. Dodajemy opłukane i pokrojone w plastry lub ćwiartki truskawki.

Kiedy galaretka ochłodzi się i zacznie tężeć, wylewamy ją na herbatniki, wyrównujemy i odstawiamy do ścięcia. W tym czasie przygotowujemy masę serową.

Do podgrzanego mleka dodajemy żelatynę. W misce ubijamy mikserem śmietanę kremówkę, mascarpone i cukier puder. Dodajemy twaróg i mieszamy na jednolitą masę. 

Dwiema łyżkami masy hartujemy mleko z żelatyną, przelewamy je do miski ze śmietaną i dokładnie miksujemy, by nie było w cieście grudek. Masę wylewamy na stężałą galaretkę truskawkową. Ciasto odstawiamy do stężenia, a następnie dekorujemy wybraną posypką.

Wypróbuj też przepisy na ciasto z malinami i drobiowe kotlety pożarskie.

ciasto z bitą śmietaną
fot. youtube.com/justcook20