Smakosze.pl Przepisy Żadne ziemniaki, żaden makaron. Najlepszą zapiekankę zrobisz z czegoś innego, musisz spróbować
fot. youtube.com/saganekPL

Żadne ziemniaki, żaden makaron. Najlepszą zapiekankę zrobisz z czegoś innego, musisz spróbować

24 kwietnia 2024

Zapiekanka to popisowe danie początkujących adeptów sztuki kulinarnej i gospodarnych kucharek, umiejących wyczarować coś z niczego. W tym wydaniu nabiera nowego oblicza dzięki niecodziennej roli kalafiora. Warto wypróbować ten pomysłowy przepis.

Kalafior w roli głównej

Kalafior jest lokatorem polskiej kuchni jak świat światem, ale panoszyć się w niej zaczął dość niedawno. Upomniała się o niego kuchnia roślinna, która pokazuje to warzywo w niezwykłych nowych wydaniach. I tak można, jak się okazuje, przygotować z kalafiora wegański stek, a także zmienić go w risotto (gdzie pełni funkcję ryżu, nie inaczej).

W tej zapiekance to bogate w błonnik warzywo zastępuje zaś ziemniaki , makaron czy inny dodatek skrobiowy, który zazwyczaj odnajdujemy w zapiekance. W efekcie mięsne danie jest lżejsze (kalafior jest trzy razy mniej kaloryczny niż ziemniaki i pięć razy mniej od białego makaronu), bogatsze w liczne roślinne dobrodziejstwa, a także bardzo niecodzienne.

mielone na patelni
fot. youtube.com/saganekPL
Siekam młodą kapustę i gotuję z kilkoma dodatkami. Wersja „na krótko” bije inne na głowę

Niecodzienna zapiekanka

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Saganek. Warto pamiętać, że nawet tak nietypowa zapiekanka wciąż jest zapiekanką. Daje więc dużą swobodę w podmienianiu i dodawaniu składników, choćby w miarę przeglądu lodówki. W naszej wersji mięso jest doprawione pomidorami. Nie należy go jednak mylić z sosem pomidorowym, takim jak do makaronu – będzie on prawdopodobnie za rzadki.

Składniki

  • ½ kg kalafiora
  • 400 g mięsa mielonego
  • 150 g startego sera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 120 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 jajka
  • 150 ml śmietany 12%
  • 40 g masła
  • Sól, pieprz
  • Po 1 łyżeczce kurkumy, słodkiej papryki i kminu rzymskiego

Szybka zapiekanka kalafiorowa

Na patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę z czosnkiem. Kiedy będzie zeszklona, dodajemy mięso mielone, dokładnie rozdrabniamy i smażymy. W trakcie smażenia dodajemy paprykę i kmin rzymski, a kiedy mięso będzie dochodzić, dolewamy pomidory i dodajemy koncentrat pomidorowy .

W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układamy pokrojone różyczki kalafiora. Wykładamy na nie mięso i przykrywamy drugą warstwą kalafiorów. W miseczce miksujemy jajka ze śmietaną i kurkumą. Gotowym sosem polewamy zapiekankę i pokrywamy ją wiórkami sera. Zapiekankę pieczemy przez ok. pół godziny w temperaturze 170 stopni .

Wypróbuj też przepisy na gołąbki bez zawijania i surówkę z cukinii .

kalafior w naczyniu żaroodpornym
fot. youtube.com/saganekPL
Te kotlety rybne smakują mi bardziej od mielonych. Prosty przepis bez zbędnych udziwnień
Wrzuć wszystko do kubka i porządnie wymieszaj. Ten deser zrobisz w 1 minutę
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy