Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wrzuć wszystko do kubka i porządnie wymieszaj. Ten deser zrobisz w 1 minutę
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 24.04.2024 16:56

Wrzuć wszystko do kubka i porządnie wymieszaj. Ten deser zrobisz w 1 minutę

deser w kubku
fot. youtube.com/SchnelleRezepte88

Trudno przecenić zalety tego niezwykłego deseru. Nie jest to może francuski suflet czekoladowy z pięciogwiazdkowej restauracji, ale jest jedną z najszybszych przekąsek, jakie można sobie wyobrazić. A do tego umożliwia przygotowanie pojedynczej porcji bez strat energii i produktów.

Niezwykle prosty deser

Suflet czekoladowy z prawdziwego zdarzenia to pewnego rodzaju szczyt kulinarnych umiejętności kucharki. Jednak ten prosty sposób daje dostatecznie podobne efekty, by móc na co dzień cieszyć się takim deserem. Do jego przygotowania potrzebna jest zaledwie mikrofalówka, filiżanka i parę składników, które i tak zawsze mamy pod ręką.

Efektem tego przepisu jest lekkie ciasto z płynnym środkiem, które jest bombą czekoladowego smaku. Można przygotować je do kawy w razie wizyty nieoczekiwanych gości. Można też cieszyć się nim samemu, w spokojne niedzielne popołudnie z książką i kubkiem herbaty.

gotowy suflet z mikrofali
fot. youtube.com/SchnelleRezepte88
Żadna drobiowa i wieprzowa. To ta wątróbka jest napakowana białkiem i witaminami

Szybki deser

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Schnelle Rezepte. Autorzy podpowiadają tam, by płynnym sercem tego czekoladowego ciasta była łyżka nutelli. Polecamy jednak gorzką czekoladę o dobrym składzie. Składniki podane są na jedną porcję do przyrządzenia w dużej filiżance lub bulionówce.

Składniki

  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 ml oleju o neutralnym smaku
  • 80 ml mleka
  • 2 kostki ciemnej czekolady

Łatwy suflet czekoladowy

Suche składniki wsypujemy do filiżanki i mieszamy na jednolitą masę. Następnie łączymy je z olejem. Dodajemy mleko i dokładnie mieszamy.

Masa powinna być dość gęsta, ale na tyle rzadka, że kostki ciemnej czekolady położone na środku zatoną w niej pod własnym ciężarem. Tak przygotowany deser wstawiamy do kuchenki mikrofalowej.

Ustawiamy maksymalną moc (600 lub 800 W), a kuchenkę włączamy na ok. 90 sekund. Czas ten może wymagać wydłużenia. Deser będzie gotowy, kiedy z wierzchu przypominał będzie suflet. Przed podaniem można posypać go dodatkowo cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na ciasto z rabarbarem i łatwy chleb domowego wypieku.

sypkie składniki
fot. youtube.com/SchnelleRezepte88