Smakosze.pl Przepisy Żadne ziemniaki, żadna cukinia. Najdoskonalsze placki robię z warzywa, o którym zapomniano
Fot. YouTube/Kulinarne przygody

Żadne ziemniaki, żadna cukinia. Najdoskonalsze placki robię z warzywa, o którym zapomniano

1 września 2024

Oto niecodzienna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Przygotowywana jest z taniego i łatwo dostępnego produktu, po który za rzadko sięgamy. Takie zielone placki z kalarepy to doskonałe śniadanie lub popołudniowa przekąska.

Placki z kalarepy

Kalarepa to jedno z tych tradycyjnych polskich warzyw , dziś wypartych przez wiele produktów, które do naszej kuchni dostały się później. Jest to jednak warzywo niesłusznie zapomniane. Jest niskokaloryczna, pozbawiona tłuszczu i z niewielką zawartością węglowodanów. Jest więc bardzo lekkim dodatkiem do śniadań, a nawet obiadów.

Oprócz tego, że jest to warzywo bogate w witaminy, ma ona też działanie przeciwnowotworowe i grzybobójcze. Warto zainteresować się nią ze względu na jej zbawienne działanie na wzrok, a także funkcjonowanie układu odpornościowego .

kalarepa

O tej porze roku rolady wołowe robię inaczej. Rodzina uwielbia to danie

Tani obiad z kalarepy

Kalarepa jest świetnym wyborem nie tylko ze względu na smak i dietetyczne właściwości. W cenie poniżej 5 zł za kilogram stanowi ona składnik taniego obiadu. Wystarczy podać ją z mięsną potrawką czy gulaszem, czyli w roli, w której często występują placki ziemniaczane .

Składniki

  • 1 kg kalarepy
  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżeczka tymianku, sól i pieprz
  • Masło klarowane do smażenie

Zielone placki

Kalarepę obieramy, a właściwie okrawamy ze skóry. Ścieramy ją na tarce o grubych okach . Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , a następnie solimy i odstawiamy na 10 minut.

Kalarepę przeciskamy przez sitko, żeby pozbyć się z niej nadmiaru wody. Następnie w misce mieszamy ją z jajkami, mąką, cukrem i sodą . Przyprawiamy i wyrabiamy masę na placki.

Na patelni rozgrzewamy hojną ilość masła klarowanego. Łyżką wykładamy placki i smażymy , aż będą złociste z obu stron.

Wypróbuj też przepisy na roladę wołową z kurkami i surówkę z kapusty kiszonej .

gotowe placki

Wlej sok z cytryny do mąki i zamieszaj. Rezultat nie mieści się w głowie
Najgorszy rodzaj sera. Skład jest fatalny, a Polacy kupują go na potęgę
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy