Zagotuj wodę na patelni i wrzuć filety z kurczaka. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu
Oto przepis na kurczaka przyrządzonego jednocześnie na trzy sposoby. Najpierw gotujemy go, następnie obsmażamy, a na końcu pieczemy. Jest to jednak niezwykły jednogarnkowy posiłek, a tak przygotowane mięso dosłownie rozpływa się w ustach.
Mięciutki kurczak
W ostatnich latach niezwykle spopularyzowała się technika sous vide . Polega ona, w skrócie, na gotowaniu produktów w bardzo niskiej temperaturze, dzięki czemu stają się w środku niezwykle miękkie bez opiekania na zewnątrz.
Sous vide wymaga jednak specjalistycznego sprzętu i sporo uwagi. Ten przepis pozwala je pominąć. Dzięki prostemu dodatkowi do wody przy gotowaniu, a właściwie parzeniu mięsa osiągamy efekt niezwykłej miękkości posiłku. Chodzi o sodę oczyszczoną , która, dodana podczas gotowania kurczaka, podwyższy kwasowość wody. Dzięki temu włóka rozbiją się i kurczak nabierze dosłownie maślanej miękkości.
Smażona pierś z kurczaka
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Appetizing - Meat Recipes. U nich użyta marynata oparta jest o koncentrat pomidorowy. My przygotowujemy wersję barbecue .
Składniki
- 3-4 piersi z kurczaka
- 2-3 ziemniaki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 30 g sosu barbecue
- 15 g miodu lub melasy
- 20 ml sosu sojowego
- 10 ml oliwy
- Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek
- 1 łyżka sody oczyszczonej
Smażymy i pieczemy kurczaka
Głęboką patelnię nadającą się do piekarnika napełniamy do połowy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i rozpuszczamy w niej sodę oczyszczoną. Do gotującej się wody wkładamy kurczaka. Wyłączamy palnik i parzymy kurczaka przez ok. 10 minut . Ziemniaki i cebulę kroimy w plasterki.
Kurczaka ocieramy, posypujemy przyprawami i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Patelnię osuszamy, ponownie rozgrzewamy i rozpuszczamy na niej grudkę masła klarowanego. Kurczaka obsmażamy z obu stron na dość dużym ogniu, aż będzie złocistobrązowy. Znów zdejmujemy go na talerz.
Na patelnię – bez czyszczenia – dodajemy jeszcze trochę masła. Wrzucamy ziemniaki , a po kilku minutach cebulę . Przyprawiamy tymiankiem i smażymy, aż cebulka będzie szklista, a ziemniaki zaczną mięknąć. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze raz mieszamy.
Na ziemniakach i cebuli układamy kurczaka. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. W międzyczasie z płynnych składników przygotowujemy marynatę.
Kurczaka smarujemy po wierzchu marynatą i na odkrytej patelni wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Po wyjęciu mięsu pozwalamy odpocząć przed podaniem przez 10-15 minut.
Wypróbuj też przepisy na makaron Strzelczyka z kremowym sosem i surówkę z buraków siostry Anastazji .