Smakosze.pl Przepisy Zagotuj wodę, wrzuć filet z kurczaka. Szkoda, że wcześniej nie poznałem tego przepisu
Fot. YouTube/Appetizing - Meat Recipes

Zagotuj wodę, wrzuć filet z kurczaka. Szkoda, że wcześniej nie poznałem tego przepisu

25 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu na obiad? Poznaj przepis i dowiedz się, jak ugotować kurczaka. To mięso jeszcze nigdy nie było aż tak soczyste, a jego smak powali całą rodzinę na kolana. Przez dług czas nie będą chcieli jeść go w innej formie. Dlatego czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować perfekcyjny obiad.

Kurczak na obiad jeszcze nigdy nie był tak smaczny

Kurczak jest jednym z najpowszechniejszych, a przy tym i najtańszych mięs. Nic więc dziwnego, że tak często trafia na obiad w polskich domach. Zazwyczaj się go smaży lub zapieka, ale rzadko się zdarza, aby to mięso gotować. Oczywiście wiele gospodyń gotuje porcje rosołowe i dodaje je do rosołu, jednak tym razem zrobimy zupełnie inne danie.

Podane na obiad zachwyci każdego i nikt nawet nie pomyśli, że ta pierś z kurczaka była gotowana. Poznaj sposób i wypróbuj go, przygotowując to danie. Mięso jeszcze nigdy nie było tak smaczne i soczyste.

woda.jpg
Fot. YouTube/Appetizing - Meat Recipes
W tym roku lasy będą pełne grzybów. Eksperci wskazali termin

Obiad z kilku składników

Zanim dowiesz się, jak ugotować kurczaka, musisz poznać potrzebne składniki. Sama pierś z kurczaka nie wystarczy. Pamiętaj, żeby kupić ja w sprawdzonym sklepie mięsnym, gdzie jakość to priorytet. Oprócz niego potrzebne będą także inne produkty, które znajdziesz na liście poniżej. Nie ma ich wiele, a w dodatku większość z nich możesz mieć w swojej kuchni, przez co obiad przygotujesz za grosze. Zdjęcia ilustrujące przegotowanie pochodzi z kanału Appetizing - Meat Recipes , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Jak ugotować kurczaka, aby był smaczny?

Oczyszczoną z błon i umytą pierś z kurczaka włóż do garnka. Zalej ją wodą. Wsyp ziaren pieprzu, suszony tymianek oraz sól. Wymieszaj składniki. Całość doprowadź do wrzenia.

Gdy kurczak zmieni kolor i będzie ugotowany, za pomocą szczypiec obróć go na drugą stronę. Garnek przykryj i wyłącz kuchenkę. Mięso pozostaw na 10 minut. Po tym czasie wyciągnij mięso, krój je na kawałki i podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami. Możesz wykorzystać je także do przygotowania sałatki.

ugotowany kurczak.jpg
Fot. YouTube/Appetizing - Meat Recipes
Natnij karkówkę i wypchaj pomidorami. Rodzina co tydzień prosi mnie o ten obiad
Żadne kluski śląskie, żadne kopytka. Z ugotowanych ziemniaków Strzelczyk robi prawdziwe cudo
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy