Natnij karkówkę i wypchaj pomidorami. Rodzina co tydzień prosi mnie o ten obiad
Karkówka na obiad to zawsze świetny pomysł. Szczególnie jeżeli przygotujesz ją z tego przepisu. Jej smak jest po prostu doskonały i nikt nie będzie w stanie się jej oprzeć. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować ją łatwo i co najważniejsze - szybko.
Doskonała karkówka na obiad
Karkówka jest mięsem, która kojarzona jest z sezonem grillowym. Nie każdy jednak wie, że poza nim można przygotować z niej doskonały obiad z piekarnika. Sposób jest banalny, niezbyt czasochłonny i co ważne, danie, jakie przygotujesz, jest przepyszne i bardzo syte.
Domownicy poproszą cię o niejedną dokładkę, a inne gospodynie będą ci zazdrościły, że tak świetnie gotujesz. Poznaj przepis, a następnie wypróbuj go i podziel się tym patentem z innymi. Warto zaryzykować i zrobić to danie nawet dzisiaj.
Żadne kluski śląskie, żadne kopytka. Z ugotowanych ziemniaków Strzelczyk robi prawdziwe cudoPomidory i karkówka to podstawa
Kluczowym składnikiem tego dania jest oczywiście karkówka. Kup tę dobrej jakości ze sprawdzonego sklepu mięsnego, a będziesz mieć pewność, że obiad wyjdzie doskonały. Oprócz niej potrzebne są także pomidory, którymi nafaszerujesz mięso oraz kilka innych składników. Większość z nich możesz mieć już w swojej kuchni, więc na przygotowanie posiłku nie wydasz wiele. Listę z niezbędnymi składnikami umieściliśmy na liście poniżej.
Składniki:
- 1,4 kg karczku
- 3 pomidory
- 10 plastrów sera do zapiekania
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka soli
Karkówka z pomidorami - przepis
Przygotowania dania z karkówki rozpocznij od przyrządzenia marynaty. W tym celu do miski wlej olej i wsyp oregano, tymianek, czosnek, paprykę oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Następnie pokrój umyte pomidory w cienkie plastry.
Karkówkę ponacinaj prawie do końca, a następnie posmaruj ją przygotowaną marynatą. W każdy otwór włóż po plastrze pomidora i sera. Całą kompozycję zepnij patyczkami do szaszłyków.
Tak przygotowane mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni i włóż do niego mięso. Piecz je w tej temperaturze przez 30 minut, a następnie zmniejsz ją do 160 stopni i piecz przez godzinę.
Po pieczeniu wyciągnij patyki do szaszłyków. Mięso krój na kawałki i podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami. Po tym, jak szybko znika z talerzy, poznasz, że smakuje.
Źródło: