Smakosze.pl Produkty Zakazany składnik sałatki jarzynowej. Wyląduje w koszu szybciej niż myślisz
canva/Timolina

Zakazany składnik sałatki jarzynowej. Wyląduje w koszu szybciej niż myślisz

6 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Robisz sałatkę jarzynową? Przenigdy nie dodawaj do niej cebuli. Warzywo bardzo szybko się psuje, przez co cale danie będzie do wyrzucenia już po 2 dniach. Do kultowej sałatki dodaj jabłko oraz chrzan lub musztardę, a będzie jeszcze smaczniejsza.

Sałatka jarzynowa. Nie ma lepszej sałatki na Wielkanoc

Sałatka jarzynowa to kultowe już danie, które przyrządzamy na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Potrawa z gotowanych warzyw, ogórków, groszku i majonezu smakuje obłędnie i musi znaleźć się na świątecznym stole.

Smak gotowanych warzyw w sałatce jarzynowej przełamujemy zwykle cebulą, porem lub jabłkiem, a także kiszonymi ogórkami. Mało kto wie, że cebula źle wpływa na świeżość potrawy. Sałatka już po chwili będzie do wyrzucenia.

Sałatkę jarzynową doprawmy nie tylko majonezem, solą i pieprzem. Są składniki, które dodają potrawie wyrazu, są tanie i mamy je w domu, zwłaszcza przed Wielkanocą. Kultowe danie będzie jeszcze smaczniejsze.

Najzdrowszy możliwy sposób przyrzadzenia jajek. Wydobywa z nich maksimum wartości odżywczych

Sałatkę jarzynową przygotuj bez cebuli. Na dłużej zachowa świeżość i smak

Cebula w sałatce jarzynowej psuje się najszybciej. Jeśli dodasz ją do reszty składników, musisz zjeść ją maksymalnie w ciągu dwóch dni. Cebula po tym czasie zacznie się psuć, psując jednocześnie całe danie.

Sałatka bez cebuli będzie świeża znacznie dłużej. Potrawa może stać w lodówce nawet przez 6- 7 dni i w tym czasie nic nie powinno się z nią stać. Jeśli lubisz jarzynową z cebulą, dodaj ten składnik do konkretnej porcji sałatki, która będzie zjedzona tego samego dnia.

Jak wzbogacić smak kultowej sałatki?

Do sałatki jarzynowej koniecznie dodaj kiszone ogórki, najlepiej takie z domowej spiżarni. Doskonałym dodatkiem jest również soczyste jabłko. Owoc dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami i nadaje sałatce wyrazu.

Możesz również podkręcić smak sałatki tartym chrzanem lub musztardą delikatesową. Wystarczy jedna łyżeczka składnika, aby kultowe danie zyskało fenomenalny smak.

Czy trzeba solić warzywa na sałatkę jarzynową? Jajka na twardo obierzesz błyskawicznie. Najlepsze gospodynie mają rewelacyjny trik.

sałatka jarzynowa.jpg
canva/Zoryanchik

Makłowicz wyjawił sekret żurku. „Bez tego jest nędzny”
Zapomnij o tarce. Chrupiące placki ziemniaczane zrobisz w 10 minut
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy