Zakwas na żurek na Wielkanoc robię metodą 1:1. Tego nauczyła mnie babcia
Nie kupuj już gotowego zakwasu na żurek. Najlepszy zrobisz samodzielnie. Ten przepis na zakwas na żur na Wielkanoc mam od swojej babci. Robiła go zawsze z jednego typu mąki i zawsze metodą 1:1. Do przygotowania tradycyjnego zakwasu potrzebujemy wyłącznie 2 składników.
Nie ma lepszego zakwasu na żurek
Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tradycyjnego żurku. W moim rodzinnym domu zawsze podawano go na śniadanie w Wielką Niedzielę, zaraz po święconce. Domowy żurek z jajkiem , kiełbasą i majerankiem smakuje doskonale.
Sekretem doskonałego żurku na Wielkanoc jest oczywiście zakwas. Niektórzy kupują już gotowy produkt w sklepie, inni robią go w domu z dodatkiem czosnku i przypraw . Ja natomiast od lat przyrządzam go tak, jak nauczyła mnie babcia.
Zakwas na żur przyrządzam wyłącznie z dwóch składników: mąki żytniej razowej typ 2000 oraz wody o odpowiedniej temperaturze. Mąka tego typu ma złożony, pełny smak, a zakwas doskonałą konsystencję.

Zakwas na żur wielkanocny z 2 składników
Do przygotowania tradycyjnego zakwasu na żur, oprócz dwóch podstawowych składników potrzebujemy również termometru kuchennego. Najlepszy zakwas powstanie wtedy, gdy mąkę wymieszamy z wodą o odpowiedniej temperaturze.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki:
- 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
- przefiltrowana lub przegotowana woda o temperaturze 22-26 stopni C

Jak zrobić zakwas na żurek metodą 1:1?
Przygotowanie zakwasu na żurek zacznij od wymieszania mąki i wody w proporcji 1:1. W szklanym, większym słoiku wymieszaj 50 g mąki i 50 ml wody o temperaturze 22-26 stopni C. Ta czynność jest kluczowa, by w następnych dniach powstał doskonały zakwas.
Słoik przykryj czystą ściereczką i odstaw w suche, ciepłe miejsce na całą dobę. Po tym czasie do naczynia wlej 450 ml wody. Wymieszaj, a następnie wsyp 50 g mąki i połącz składniki. Słoik ponownie przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce.
W czasie, gdy zakwas będzie fermentował, codziennie przemieszaj go delikatnie łyżką. Zakwas na żur będzie gotowy po 4 dniach. Gotowy zakwas ma lekko kwaśny zapach, a na jego powierzchni pojawią się charakterystyczne pęcherzyki. Konsystencja powinna być puszysta i gęsta.
