Smakosze.pl Przepisy Zalej mlekiem i wstaw do piekarnika. Najlepszy przepis na pyszny i tani obiad
Screeny z filmu pochodzą z kanału psycho.cooking na TikToku

Zalej mlekiem i wstaw do piekarnika. Najlepszy przepis na pyszny i tani obiad

10 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na tani obiad dla całej rodziny? Zapiecz kawałek żółtego sera z makaronem i swojską kiełbasą. Dodaj także mleko. Gotowe danie jest pożywne i smaczne. Poznaj propozycję obiadową od cooking.psycho na TikToku.

Zdradzili przepis na danie, które robi się samo

Na kanale psycho.cooking na TikToku znajdziemy kilka przepisów kulinarnych na szybkie i pożywne dania. Niedawno na kanale pojawiła się receptura na tani obiad z piekarnika z kilku składników. Obiad praktycznie robi się sam.

Do przygotowania potrawy tiktokerzy wykorzystali żółty ser, swojską kiełbasę, makaron i mleko. Wszystkie składniki przełożyli do naczynia żaroodpornego i wstawili na dwie godziny do mocno nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu przemieszali potrawę i podali.

Do obiadu możesz wykorzystać klasyczną goudę lub bardziej wyraźny ser, np. bursztyn, czy cheddar. Najlepiej sprawdzi się również niewielki makaron, np. penne, czy świderki. Danie dopraw solą i pieprzem. Możesz także wzbogacić je o ulubione zioła. Przepis i zdjęcia pochodzą z kanału psycho.cooking na TikToku.

Czy ziemniaki tuczą? Dietetyk nie ma żadnych wątpliwości

Przepis na tani obiad z piekarnika

Składniki:

  • 600 g żółtego sera
  • 400 g ulubionego makaronu, np. penne lub świderki
  • około 1 kg kiełbasy swojskiej
  • 500 ml mleka
  • pieprz, sól

Jak zrobić szybki i pożywny posilek?

Do naczynia żaroodpornego włóż ser, następnie wsyp suchy makaron. Na wierzch poukładaj plastry kiełbasy . Całość zalej mlekiem i oprósz solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne przykryj i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na 2 godziny. Po tym czasie przemieszaj potrawę i nałóż na talerz.

Przygotuj pyszny obiad z ziemniaków z poprzedniego dnia. W tym artykule poznasz przepis na włoski makaron z wykorzystaniem czerstwego pieczywa. Nic w kuchni się nie zmarnuje.

Masz dość strzelającej wątróbki? Trik Strzelczyka rozwiąże ten problem raz na zawsze
Jak przechowywać kiszone ogórki po otwarciu? 1 czynność jest arcyważna
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy