Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie do wiary, z czym Włosi podają makaron. Wystarczy wrzucić do blendera 1 produkt
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.03.2023 20:10

Nie do wiary, z czym Włosi podają makaron. Wystarczy wrzucić do blendera 1 produkt

tani obiad z makaronem z dodatkiem zblendowanego pieczywa
Screen filmu pochodzi z kanału Vincenzo's Plate na Youtube

Tani obiad z makaronem zachwyci każdego miłośnika włoskiej kuchni. Makaron spaghetti podany z grzankami z czerstwego pieczywa, czosnkiem, natką pietruszki, włoskim serem i sporą ilością oliwy z oliwek jest absolutnym hitem.

Słoneczna Italia w Twojej kuchni

Włoska kuchnia nie może obyć się bez oliwy z oliwek, czosnku, serów i aromatycznych ziół. To te dodatki sprawiają, że nawet najprostsze danie smakuje jak z najlepszej restauracji. Taki właśnie jest tani obiad z makaronem, który przygotujesz w zaledwie kilka minut.

Do przygotowania taniego obiadu z makaronem potrzebujesz kilku podstawowych składników, w tym 2- 3 kromek czerstwego chleba. Zblendowane pieczywo przesmażone na oliwie z czosnkiem, natką pietruszki i płatkami chili będzie chrupiące, złociste i pełne smaku.

Makaron również przesmaż na oliwie z dodatkiem wody po gotowaniu spaghetti oraz odrobiną parmezanu lub pecorino. Następnie połącz makaron z grzankami. Tani obiad z makaronem jest gotowy. 

Dlaczego warto wstawić cebulę do lodówki? Dietetyk podał ważny powód

Spaghetti z chrupiącymi grzankami. Tani obiad z makaronem zachwyca

Składniki:

  • porcja makaronu spaghetti
  • 2-3 kromki czerstwego pieczywa
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • duży ząbek czosnku
  • łyżeczka płatków chili
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki drobno startego sera pecorino lub parmezanu
  • sól, pieprz

 

Jak zrobić makaron po włosku z czerstwym pieczywem?

Makaron ugotuj al dente, odcedź. Odlej kilka łyżek wody po ugotowaniu makaronu. Czerstwy chleb pokrusz i zblenduj na proszek, posiekaj natkę pietruszki. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż dosłownie 30 sekund, żeby się nie przypalił.

Następnie dodaj zblendowane pieczywo i smaż, aż pokruszony chleb będzie chrupiący i nabierze złotego koloru. Dodaj płatki chili, posiekaną natkę pietruszki i przesmaż całość. Przełóż na talerz. Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj ugotowany makaron, wlej kilka łyżek wody po gotowaniu spaghetti.

Smaż na wolnym ogniu, aż woda częściowo odparuje, a makaron będzie kremowy. Następnie dodaj odrobinę natki pietruszki, starty ser i smaż jeszcze chwilę, aż ser się rozpuści, przełóż na talerz. Makaron oprósz grzankami, szczyptą soli i pieprzu, smacznego.

Poznaj najlepszy przepis na domową pizzę. Po obiedzie czas na deser. Robert Makłowicz zdradził przepis na włoskie tiramisu. Rozpływa się w ustach.

ser pecorino.jpg
canva/hiphoto40