Zalej na noc ziarna kawy wodą. Latem ten napój jest niezastąpiony
Wśród wielu modnych napojów kawowych ten jest naprawdę niezwykły. Nie wymaga do przygotowania żadnego specjalistycznego sprzętu, a w smaku jest tak lekki, że czasem trudno uwierzyć, że to po prostu… kawa.
Parzenie na zimno
Miłośnicy kawy często czczą ją za niezwykle intensywny aromat, niemal gęstą konsystencję i parę buchającą z filiżanki . Powiadają, że taka kawa najlepiej stawia na nogi. Jednak zarówno esencja kawy, jak i prawdziwy pobudzający efekt, leżą gdzie indziej.
Jednym ze sposobów, by je uzyskać, jest wypłukiwanie kawy na zimno. Można nazwać je „ parzeniem na zimno ”, ale nie parzymy jej przecież, a jedynie zalewamy zimną wodą. Wbrew intuicji taka kawa naciągnie mocą, choć trzeba dać jej na to co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Zobacz też: czy potrafisz nazwać owoce przedstawione na tych zdjęciach?
Orzeźwiające cold brew
Kawa taka, zwana cold brew, będzie zaskakująco inna od espresso czy kawy z kawiarki przygotowanych z tych samych ziaren. Zupełnie inne smaki wydobywają się bowiem z kawy, którą poddamy ciśnieniu i wysokiej temperaturze. Można trochę żartobliwie powiedzieć, że to nie smaki kawy, a wypalania – gęste, smoliste aromaty pochodzące właśnie z palarni.
Tymczasem kawa cold brew jest dosłownie kwiatowa, delikatna , pozbawiona tej goryczki, którą zazwyczaj kojarzymy z tym naparem. Można nawet podgrzać ją i pić na ciepło, ale w upalne dni świetnie smakuje pita z lodem i ulubionym deserem.
Czy będzie równie pobudzająca? To akurat ciekawa sprawa. Okazuje się bowiem, że kofeina jest trudno rozpuszczalna w wodzie . To nie temperatura, a czas uwalnia jej wydzielani się do napoju. Kawa naciągana na zimno jest więc dużo łagodniejsza w smaku , ale to jedna z najmocniejszych odmian tego napoju.
Jak naciągnąć kawę na zimno
Kawa naciągająca („parzona”) na zimno jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Właściwe proporcje można osiągnąć metodą prób i błędów, ale proponujemy wyjść od 80 g, koniecznie grubo zmielonej, kawy , zalanej na noc litrem zimnej wody. Po ok. 9-10 godzinach spędzonych w lodówce kawę należy odcedzić.
Łatwo zrobić to przez sitko o drobnych okach nad drugim naczyniem . Sitko to nie zatrzyma całego kawowego pyłu, można więc próbować drugiego cedzenia np. przez filtr do kawy. Można też odczekać chwilę, aż te drobne fusy ustoją się na dnie naczynia i delikatnie zlewać kawę do szklanek. Oto cały przepis. Można wzbogacać go o mleko albo kulkę lodów. Można też wypróbować podobną metodę „parzenia” herbaty. Ten sam smak bez nadmiaru goryczy i z letnim orzeźwieniem.
Wypróbuj też przepis na domową lemoniadę i świetne ciasto z truskawkami .