Smakosze.pl Dieta Zalewam nim liście babki i zyskuję wyjatkowy syrop. Jego korzyści doceniam co roku
Canva/Kenji Zefaneo

Zalewam nim liście babki i zyskuję wyjatkowy syrop. Jego korzyści doceniam co roku

18 września 2023

Sezon na infekcje wkrótce się zacznie. Dlatego warto już teraz przygotować syrop o wyjątkowych właściwościach. Do jego zrobienia wykorzystaj liście dwóch rodzajów babek. Dzięki nim kaszel i chrypa już mi nie są straszne.

Liście babki, czyli nasze dzieciństwo

Czy kojarzycie liście babki? Te charakterystyczne liście rosły na podwórkach i były elementem dziecięcych zabaw . Wykorzystywało się je, gdy stłukliśmy sobie kolana lub skaleczyliśmy się. To  były częste urazy podczas beztroskich zabaw.

Ratunkiem okazywały się liście babki. Pomagały też w leczeniu kurzajek . Skąd wówczas wiedzieliśmy, że trzeba przyłożyć liść babki do stłuczonego kolana? Nie mam zielonego pojęcia. Pewnie te cenne wiadomości przekazywały sobie dzieci albo dowiedzieliśmy się tego od dorosłych.

babka zwyczajna.jpg
Canva/Olga Ionina
Moi bliscy wolą sałatkę imieninową od jarzynowej. Powodem jest ten składnik

Dwie babki, czyli zwyczajna i lancetowata

Warto wiedzieć, że są dwie babki, czyli babka zwyczajna i babka lancetowata. Babka zwyczajna charakteryzuje się większymi liśćmi i bardziej owalnymi. Natomiast babka lancetowata ma wąskie liście i dłuższe. Obie babki wykorzystuje się podczas leczenia kaszlu, bo mają one właściwości odkrztuszające.

Babki mają też działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Stąd są polecane przy obolałych stawach, ścięgnach, mięśniach, a nawet zwichnięciach i złamaniach. Liście babki łagodzą też ukąszenia owadów i mają działanie moczopędne. Warto ją stosować też w chorobach oczu.

Jak przygotować syrop z liści babki?

Składniki:

  • trzy szklanki mokrych liści babki
  • szklanka miodu

Będziemy potrzebować słoika litrowego i butelki szklanej półlitrowej. Liście dokładnie myjemy, moczymy je co najmniej dwa razy w zimnej wodzie. Następnie płuczemy jeszcze raz na sitku pod bieżącą wodą. Z liści wyciskamy sok i zalewamy go miodem.

Jeśli nie mamy wyciskarki, to wystarczy umieścić liście w litrowym słoiku i wyłożyć na nie miód. Potem wszystko razem blendujemy. Następnie przecedzamy przez sitko o grubych oczkach. Syrop przelewamy do butelki i trzymamy w lodówce. Podczas infekcji syrop przyjmujemy po 1 łyżce 3 razy dziennie. Pisaliśmy o syropie na odporność od Ewy Wachowicz. Radziliśmy też, jak zrobić syrop z mięty.

syrop
Canva/phodopus

Źródło: smakdnia.pl

Jak przechowywać czosnek? Dzięki tej metodzie nie stanie się gorzki i nie zacznie kiełkować
Sok z pigwowca robię bez sokowirówki. Mam szybszy i lepszy patent
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy