Smakosze.pl

Screen z YouTube/ Swojskie jedzonko

Babcia pokazała mi jak zrobić syrop z mięty. Nie spotkałam takiego w żadnym sklepie

27 Lipca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Syrop z mięty idealnie pasuje do napojów. Prosty przepis na ten nietuzinkowy, niedostępny w większości sklepów dodatek zdradziła mi moja babcia. W lecie zawsze zbierała aromatyczne listki, by w chłodniejsze dni cieszyć się pyszną, pełną smaku herbatą. Spróbujcie i wy — niewielki wysiłek się opłaci.
 

Przepis na prosty syrop z mięty

Domowy słodki dodatek nie wymaga wielu przygotowań. Wystarczy zebrane gałązki mięty wrzucić do wody z dodatkiem soku i skórki z cytryny oraz cukru. Resztę załatwi już czas. Gotowy wyrób można przechować w spiżarce, więc z powodzeniem zaczeka na jesień.

Składniki:
  • 40 gałązek mięty
  • 250 g cukru
  • 2 cytryny
  • 1 litr zimnej wody
Placki z cukinii Karola Okrasy

Okrasa złamał przepis na placki z cukinii. Dorzucił składnik, który kocha każda babcia

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić syrop z mięty? Przepis babci jest niezawodny

Zaczynam od umycia mięty pod bieżącą wodą i delikatnego osuszenia listków. Wodę wlewam do większego garnka. Wsypuję też cukier. Cytrynę dokładnie szoruję, ścieram skórkę z połowy jednej sztuki i wyciskam cały dostępny w owocach sok.

Dodaję wszystko do garnka ze słodkim płynem, po czym zagotowuję. Wyłączam palnik kuchenki i wkładam aromatyczne gałązki, tak, aby wszystkie znalazły się pod powierzchnią płynu.

Garnek przykrywam i pozostawiam go na kuchence na 24 godziny. Kolejnego dnia syrop z mięty przelewam przez sito, by usunąć zioło. Ponownie zagotowuję i jeszcze gorący rozlewam do czystych słoików lub butelek.

Jak wykorzystać syrop z mięty?

Orzeźwiający syrop o przyjemnym zapachu jest świetnym dodatkiem do herbaty lub kawy. Z jego udziałem z powodzeniem zrobicie też pyszną lemoniadę. Wystarczy dodać go do wody wraz z kostkami lodu.

Ponieważ domowy syrop z mięty jest dość rzadki, sprawdzi się również jako nasączenie do biszkoptu . Można go także wykorzystać jako urozmaicenie deserów np. naleśników czy placków na słodko.

Syrop z mięty idealny do deserów.png
canva/zia_shusha
Pierogi ruskie z miętą

Zapomnij o cebuli. Pierogi ruskie z tym dodatkiem będą wprost idealne na upał

CZYTAJ DALEJ
jagodzianki

Bosacka przestrzega przed pewnymi jagodziankami. Podpowiada też, jak wybrać najsmaczniejsze

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tę sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >