Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia pokazała mi jak zrobić syrop z mięty. Nie spotkałam takiego w żadnym sklepie

Babcia pokazała mi jak zrobić syrop z mięty. Nie spotkałam takiego w żadnym sklepie

Syrop z mięty babci
Screen z YouTube/ Swojskie jedzonko

Syrop z mięty idealnie pasuje do napojów. Prosty przepis na ten nietuzinkowy, niedostępny w większości sklepów dodatek zdradziła mi moja babcia. W lecie zawsze zbierała aromatyczne listki, by w chłodniejsze dni cieszyć się pyszną, pełną smaku herbatą. Spróbujcie i wy — niewielki wysiłek się opłaci.
 

Przepis na prosty syrop z mięty

Domowy słodki dodatek nie wymaga wielu przygotowań. Wystarczy zebrane gałązki mięty wrzucić do wody z dodatkiem soku i skórki z cytryny oraz cukru. Resztę załatwi już czas. Gotowy wyrób można przechować w spiżarce, więc z powodzeniem zaczeka na jesień.

Składniki:

  • 40 gałązek mięty
  • 250 g cukru
  • 2 cytryny
  • 1 litr zimnej wody
Okrasa złamał przepis na placki z cukinii. Dorzucił składnik, który kocha każda babcia

Jak zrobić syrop z mięty? Przepis babci jest niezawodny

Zaczynam od umycia mięty pod bieżącą wodą i delikatnego osuszenia listków. Wodę wlewam do większego garnka. Wsypuję też cukier. Cytrynę dokładnie szoruję, ścieram skórkę z połowy jednej sztuki i wyciskam cały dostępny w owocach sok.

Dodaję wszystko do garnka ze słodkim płynem, po czym zagotowuję. Wyłączam palnik kuchenki i wkładam aromatyczne gałązki, tak, aby wszystkie znalazły się pod powierzchnią płynu.

Garnek przykrywam i pozostawiam go na kuchence na 24 godziny. Kolejnego dnia syrop z mięty przelewam przez sito, by usunąć zioło. Ponownie zagotowuję i jeszcze gorący rozlewam do czystych słoików lub butelek.

Jak wykorzystać syrop z mięty?

Orzeźwiający syrop o przyjemnym zapachu jest świetnym dodatkiem do herbaty lub kawy. Z jego udziałem z powodzeniem zrobicie też pyszną lemoniadę. Wystarczy dodać go do wody wraz z kostkami lodu.

Ponieważ domowy syrop z mięty jest dość rzadki, sprawdzi się również jako nasączenie do biszkoptu. Można go także wykorzystać jako urozmaicenie deserów np. naleśników czy placków na słodko.

Syrop z mięty idealny do deserów.png
canva/zia_shusha