Smakosze.pl

Canva/congerdesign

Jak przechowywać czosnek? Dzięki tej metodzie nie stanie się gorzki i nie zacznie kiełkować

18 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czosnek jest bardzo zdrowy i ma ważne miejsce w naszej kuchni. Nadaje smaku, aromatu i wyrazistości wielu potrawom. Jednak, jak przechowywać czosnek, żeby nie był gorzki? Jest na to sprawdzony sposób. 

Czosnek, czyli porcja zdrowia na talerzu

Trudno sobie wyobrazić gotowanie bez czosnku. Dzięki niemu nasze danie zyskują bardziej wyrazisty smak i ten wyjątkowy aromat. Czosnek podsmażamy, dodajemy do marynat, przetworów i korzystamy z jego dobroczynnych właściwości. Warto podkreślić, że jest on prawdziwą bombą witaminową.

Czosnek zawiera witaminy: A, C, B1, B2, PP. Jego jedzenie dostarcza nam żelaza, magnezu, wapnia i chromu. Czosnek jest też naturalnym antybiotykiem i pomaga w zwalczaniu infekcji i przeziębień. Jednak jak go przechowywać, by służył nam, jak najdłużej? Dzięki tej metodzie nie będzie gorzki i nie zacznie kiełkować. 

czosnek
Canva/MarianVejcik
kotlety mielone

Ciocia Wanda robi najlepsze mielone w rodzinie. Sekret ich smaku tkwi w 1 dodatkowej czynności

CZYTAJ DALEJ

W jaki sposób przechowywać czosnek?

Nigdy nie trzymaj świeżego czosnku w lodówce, bo zacznie kiełkować. Stanie się gorzki i niezbyt smaczny. Czosnek w główce wytrzyma dłużej niż ten w ząbkach. Najlepiej go przechowywać w suchych i ciemnych miejscach.

 Takie warunki czosnek lubi najbardziej. Jednak nie zamykaj go w szufladzie, a wybierz bardziej przewiewne miejsce. Możesz włożyć go papierowej torby. W jaki sposób poznasz, że czosnek jest świeży? Ściśnij główkę, a jeżeli jest miękka, to oznacza, że jest nieświeża. 

Sposób na obrany czosnek

Jeśli chcesz przechowywać obrany czosnek, to musisz trzymać go w hermetycznie zamkniętym opakowaniu. W lodówce możesz go przechowywać najwyżej tydzień. Dobrym pomysłem jest marynowanie czosnku w oliwie. Dzięki temu wykorzystasz też aromatyczny tłuszcz do smażenia.

Warto wiedzieć, że czosnek można zamrozić. W tym celu oddziel i obierz ząbki czosnku, potem rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę przykryj folią i zamroź na noc. Ząbki się nie posklejają. Pisaliśmy o tym, czy można jeść kiełkujący czosnek. Radziliśmy, jak odróżnić chiński czosnek od polskiego. 

czosnek
Canva/birdeyeistock

Źródło: pysznosci.pl

zupa z 4 składników

Przepis na tę zupę przywiozłam z Podhala. Do jej zrobienia potrzebuję tylko 4 składników, rodzina się nią zajada

CZYTAJ DALEJ
Czosnek i goździki

Wbij goździki w czosnek i zostaw w kuchni. Uporczywy problem zniknie, szkoda, że wcześniej tego nie znałam

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >

Porady

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >

Porady

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >

Porady

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >

Porady

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >