Smakosze.pl Przepisy Zalewam nimi kapustę i wrzucam na patelnię. Taki obiad robię co najmniej raz na tydzień
fot. youtube.com/@smacznytv

Zalewam nimi kapustę i wrzucam na patelnię. Taki obiad robię co najmniej raz na tydzień

19 kwietnia 2024

To rewelacyjne danie pełne jest warzyw spojonych jajkiem. Jest więc niezwykle zdrowe i lekkie. Można serwować je na każdy posiłek. Jako podstawę do obiadu, w mniejszej porcji jako dodatek, albo jako świetne śniadanie na rozpęd przed długim dniem.

Zapiekanka warzywna

To danie to coś między omletem a zapiekanką. Wymyka się jednak takim kategoriom. Nie dominują w nim jajka, ale warzywa. Jest lekkie, napakowane witaminami i błonnikiem , a jego bazą jest pożywne źródło roślinnego białka, czyli kapusta. Białka i witamin dodają też jajka, które spajają potrawę, czyniąc ją podobną do omletu.

Warzywa są też zapiekane , choć w tym przepisie nie w piekarniku, a na patelni . To upodabnia potrawę do typowej zapiekanki, choć te są przeważnie znacznie bogatsze w węglowodany i cięższe w smaku. Taką potrawę nazywa się czasem frittatą.

zapiekanka z kapusty
fot. youtube.com/@smacznytv
Weź ciasto francuskie i ułóż na nim biszkopty. Ten deser to hit w moim domu

Zapiekana kapusta

Ten pomysł na potrawę to oczywiście tylko punkt wyjścia do eksperymentów z innymi dodatkami . My używamy kapusty, i papryki słodkiej w dwóch kolorach, ale kanał Smaczny.tv, z którego zaczerpnęliśmy ten przepis, dodaje chili, tworząc wyraźnie inną kompozycję.

Składniki

  • 3 jajka
  • ¼ główki kapusty
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • Dwie zielone cebulki
  • 30 g mąki
  • 20 g bułki tartej
  • Do posypania: nasiona czarnuszki
  • Sól, pieprz, sos sojowy
  • Olej do smażenia

Frittata, czyli jajeczna zapiekanka

Kapustę szatkujemy, papryki kroimy w drobne paseczki, a szczypiorek szatkujemy. Wrzucamy wszystkie warzywa do miski. Dodajemy pieprz, sos sojowy, mąkę i bułkę tartą. Mieszamy, sprawdzamy smak i ostrożnie solimy – sos sojowy jest już bardzo słony !

Miks warzyw dokładnie mieszamy, wylewamy na gorącą patelnię i lekko podduszamy. Kiedy warzywa zaczną się robić miękkie, zalewamy je rozmączonymi jajkami, posypujemy czarnuszką i przykrywamy. Zmniejszamy moc palnika do bardzo niskiej i pod przykryciem dusimy, aż jajko się zetnie .

Wypróbuj też przepisy na domowe bułki i na pieczoną karkówkę .

kapusta na patelni
fot. youtube.com/@smacznytv
Przy tym zwykły chleb w jajku może się schować. Podziękujesz za ten patent
Żaden kefir i maślanka. Naleśniki najlepiej wychodzą na tym napoju
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy