Zalewam nimi kapustę i wrzucam na patelnię. Taki obiad robię co najmniej raz na tydzień
To rewelacyjne danie pełne jest warzyw spojonych jajkiem. Jest więc niezwykle zdrowe i lekkie. Można serwować je na każdy posiłek. Jako podstawę do obiadu, w mniejszej porcji jako dodatek, albo jako świetne śniadanie na rozpęd przed długim dniem.
Zapiekanka warzywna
To danie to coś między omletem a zapiekanką. Wymyka się jednak takim kategoriom. Nie dominują w nim jajka, ale warzywa. Jest lekkie, napakowane witaminami i błonnikiem , a jego bazą jest pożywne źródło roślinnego białka, czyli kapusta. Białka i witamin dodają też jajka, które spajają potrawę, czyniąc ją podobną do omletu.
Warzywa są też zapiekane , choć w tym przepisie nie w piekarniku, a na patelni . To upodabnia potrawę do typowej zapiekanki, choć te są przeważnie znacznie bogatsze w węglowodany i cięższe w smaku. Taką potrawę nazywa się czasem frittatą.
Zapiekana kapusta
Ten pomysł na potrawę to oczywiście tylko punkt wyjścia do eksperymentów z innymi dodatkami . My używamy kapusty, i papryki słodkiej w dwóch kolorach, ale kanał Smaczny.tv, z którego zaczerpnęliśmy ten przepis, dodaje chili, tworząc wyraźnie inną kompozycję.
Składniki
- 3 jajka
- ¼ główki kapusty
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- Dwie zielone cebulki
- 30 g mąki
- 20 g bułki tartej
- Do posypania: nasiona czarnuszki
- Sól, pieprz, sos sojowy
- Olej do smażenia
Frittata, czyli jajeczna zapiekanka
Kapustę szatkujemy, papryki kroimy w drobne paseczki, a szczypiorek szatkujemy. Wrzucamy wszystkie warzywa do miski. Dodajemy pieprz, sos sojowy, mąkę i bułkę tartą. Mieszamy, sprawdzamy smak i ostrożnie solimy – sos sojowy jest już bardzo słony !
Miks warzyw dokładnie mieszamy, wylewamy na gorącą patelnię i lekko podduszamy. Kiedy warzywa zaczną się robić miękkie, zalewamy je rozmączonymi jajkami, posypujemy czarnuszką i przykrywamy. Zmniejszamy moc palnika do bardzo niskiej i pod przykryciem dusimy, aż jajko się zetnie .
Wypróbuj też przepisy na domowe bułki i na pieczoną karkówkę .