Zamiast cukru, dodaj do kawy tę przyprawę. Nie chodzi tylko o smak, lista zalet odbiera mowę
Kawa z chili jest niesamowita. Delikatne pieczenie, które wprowadza dodatek przyprawy, urozmaica smak naparu. Pijąc ją zyskujemy jednak znacznie więcej. Zdecydowanie warto się skusić i wyjaśnimy dlaczego.
Liczne zalety picia kawy z chili
Chili kojarzy nam się z ostrymi daniami, które nie każdemu odpowiadają. Pomysł, by do kawy dodać właśnie tej przyprawy, wydaje się więc nieco absurdalny. Jednak patrząc na korzyści płynące z wprowadzenia chili do diety, możemy szybko zmienić zdanie.
Wyrazista w smaku papryka, użyta nawet w niewielkich ilościach, pozytywnie wpływa na metabolizm, rozgrzewając organizm i przyspieszając trawienie. To ogromna zaleta dla tych z nas, którzy chcą schudnąć oraz zadbać o dobre samopoczucie.
Poza tym chili wzmacnia odporność i wspomaga koncentrację. Kawa z jej dodatkiem będzie zatem świetnym wyborem w okresie jesienno-zimowym oraz wtedy, gdy czeka nas wzmożony wysiłek umysłowy. Jak ją wykonać? Zdradzamy w dalszej części artykułu.
Jak zrobić kawę z chili? Przepis jest banalny
Najlepiej skusić się na kawę czarną — espresso lub americano. Do przyrządzenia naparu przyda się młynek, w którym zmielimy płatki chili lub suszone kawałki ostrej papryczki.
Możemy też oczywiście skorzystać z wersji sproszkowanej, ale taka przyprawa często dość szybko traci aromat. Niezależnie od wyboru formy dodatku — wystarczy wsypać go do małej czarnej i zamieszać .
Kawę z chili można wzbogacić
Do wyrazistego naparu niektórzy dla złagodzenia mocy papryczki niektórzy dodają mleko lub roztopioną gorzka czekoladę. Taką odsłonę małej czarnej powinniśmy już jednak traktować jako deser i raczyć się nią sporadycznie.
Na naszej stornie znajdziecie więcej pomysłów na podanie kawy. Sprawdźcie koniecznie jakie zalety ma picie małej czarnej z dodatkiem cytryny . Być może też skusi was włoskie affogato , czyli kawa z lodami.
Źródło: odzywianie.wprost, blueberryroasters