Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dlaczego warto dodać do kawy sok z cytryny? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza

Dlaczego warto dodać do kawy sok z cytryny? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza

Kawa z cytryną ma wiele zalet
canva/ma-no

Kawa z cytryną jest nietypowym napojem. Połączenie popularnego pobudzającego naparu z kwaśnym owocem jest nie tylko smaczne, ale też stanowi cenne źródło witamin i minerałów. Podpowiadamy, jak ją przyrządzić i wyjaśniamy, dlaczego warto po nią sięgać.

Korzyści ze spożywania po kawy z cytryną są spore. Napar nie tylko skutecznie pobudza, ale też dostarcza sporej dawki cennych składników odżywczych. Wśród nich znajdą się m.in. przeciwutleniacze, witamina C, potas i sód. Przygotowanie filiżanki nietypowej małej czarnej nie jest skomplikowane. Spróbujecie?

Prosty przepis na kawę z cytryną

Zrobienie aromatycznego naparu z nutą kwaśnego owocu zajmie zaledwie kilka minut. Wystarczy zaparzyć kawę ulubioną metodą i dodać do niej świeżo ukrojony plaster cytrusa. Potem trzeba już tylko delikatnie go wycisnąć, by uwolnić nieco soku i można pić.

Najlepszą bazę do takiego napoju będzie stanowić espresso. Espresso romano — bo pod tą nazwą napar jest znany — najlepiej zrobić z 30 ml kawy zaparzonej metodą ciśnieniową i łyżeczki soku cytrusowego. Kawę z cytryną można posłodzić, lecz nie należy łączyć jej z mlekiem.

W czym pomocna będzie kawa z cytryną?

Nietuzinkowy napój sprawdzi się jako remedium na migreny i bóle głowy, także te spowodowane utratą płynów i nadmiernym spożyciem alkoholu. Kofeina dostarczy nam energii i pobudzi metabolizm.

Witamina C z kolei przyspieszy proces przetwarzania etanolu i podniesie odporność. Będzie też stymulować produkcję kolagenu. Zarówno kawa, jak i cytryna dostarczą nam też przeciwutleniaczy, które pozwolą pozbyć się przyspieszających procesy starzenia komórek wolnych rodników.

Niektórzy entuzjaści kawy z cytryną przekonują też, że jest ona skutecznym narzędziem w walce z nadmiarowymi kilogramami. Teza nie znajduje jednak potwierdzenia w badaniach, które wskazują jedynie, że czarna kawa może osłabiać apetyt. Za przyczynę chudnięcia należy zatem uznać deficyt kaloryczny, jaki wypracowali pijacy napar.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na kawę smakową o właściwościach prozdrowotnych. Polecamy spróbować naparu z dodatkiem kardamonu. Pyszna będzie też wyrazista kawa z chili.

Zalety kawy z cytryną są liczne
canva/Adam Smigielski

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: