Wybitny deser kawowy z lodami. Włoskie "cafe affogato"
Masz ochotę na deser rodem ze słonecznej Italii? Przygotuj włoskie "cafe affogato". Mocne, aromatyczne espresso podane z solidną porcją lodów o smaku śmietankowym lub waniliowym to pomysł na idealny deser po obiedzie i kawę w upalny dzień. Poznaj przepis na wybitny deser kawowy z lodami.
Uwielbiam mocną, czarną kawę. Smakuje wyśmienicie po śniadaniu i obiedzie. Zimą często stawiam na kawę z dodatkiem czekolady, cynamonu lub chili, latem natomiast na kawę mrożoną lub właśnie "cafe affogato"- smakuje rewelacyjnie, kiedy na dworze żar leje się z nieba.
Przepis na włoskie affogato jest przepisem podstawowym. Możemy wzbogacić go również o kilka dodatkowych składników, np. o syrop waniliowy, czekoladowy, cynamonowy, kokosowy, Amaretto lub likier pomarańczowy.
Osobiście polecam również oprószenie deseru cynamonem, kakao lub startą, deserową czekoladą. Affogato wygląda wtedy jeszcze ładniej, a smakuje obłędnie. Włoski deser jest idealnym połączeniem mocnej, czarnej kawy i lodów, koniecznie musisz spróbować.
Jeśli już mowa o włoskich przysmakach, nie może zabraknąć oczywiście przepisu na tradycyjne tiramisu- tu poznasz przepis na deser tiramisu z mascarpone, likierem migdałowym i aromatyczną kawą.
Włoski deser kawowy z lodami
Składniki:
1 duża kulka lodów śmietankowych lub waniliowych
filiżanka esperesso
cynamon, czekolada lub kakao do posypania (opcjonalnie)
Jak zrobić włoskie affogato?
Zaparz mocne espresso, najlepiej w ekspresie ciśnieniowym lub w kawiarce. Kawa z ekspresu ciśnieniowego będzie miała dodatkowo gęstą, kremową piankę, która dodaje smaku.
Lody przełóż do szklanki lub szerszej filiżanki i zalej je gorącą kawą. Całość możesz dodatkowo oprószyć cynamonem, kakao lub startą czekoladą.
Źródło zdjęcia: canva/ NatashaPhoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepszy sposób rozbijania jajek. Nie ma skuteczniejszego i łatwiejszego
Bajecznie soczyste kotlety schabowe w majonezie. Sekretem jest marynata
Źródło: madameedith.com