Zamiast kupować chleb, piekę go sama w garze. Zawsze się udaje, aromatowi nie sposób się oprzeć
Jeśli gotowanie i smażenie jest sztuką, pieczenie jest nauką, i to ścisłą. Dlatego niechętnie sięgamy np. po przepisy na pieczenie chleba. Ale ten jest doskonały dla początkujących. Nie wymaga też szczególnego sprzętu. Przekonajcie się o tym sami.
Chleb z gara
Termin „garowanie”, choć znamy go już być może tylko jako metaforę, pochodzi właśnie z piekarnictwa. Chleb wyrastał w garach, a czasem – jak w tym przepisie – można go w garze także upiec. Receptura, którą podajemy, wymaga dłuższego wyrastania ciasta, nie jest jednak czasochłonna, jeśli chodzi o przygotowanie.
Dodatkowa łatwość naszego przepisu polega na tym, że używa on drożdży w kostce . Nie trzeba więc przejmować się zakwasem, którego użycie jest trudnością dla wielu początkujących piekarzy.
Pieczenie chleba
Tym razem pieczemy chleb czysto pszenny. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by wymieszać mąkę pszenną z żytnią. Pamiętaj, że im wyższy „numerek” mąki, tym bardziej pełnoziarniste będzie pieczywo. Nawet w dyskontach da się dziś kupić mąkę chlebową typu 2000 , z której nawet pszenne pieczywo wyjdzie dość ciemne.
Składniki
- 750 g mąki pszennej (typ 750 lub więcej, można łączyć z żytnią czy kukurydzianą)
- Dwie szczypty cukru
- 10 g soli
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oleju
przygotowanie chleba w garze
Do miseczki wsypujemy rozdrobnione drożdże, dodajemy cukier i zalewamy szklanką ciepłej wody. Odstawiamy na kwadrans, żeby drożdże zaczęły pracować . W tym czasie przesiewamy mąkę do dużej miski.
Drożdże przelewamy do mąki, dodajemy jeszcze jedną szklankę ciepłej wody, olej i sól. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką , a następnie wyrabiamy ręcznie. Powinno kleić się do rąk. Kiedy ciasto jest wyrobione na gładką masę, przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 10 godzin .
Po wyjęciu ciasta z lodówki, wyrabiamy je krótko na stolnicy posypanej mąką i odstawiamy na ok. pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni i wstawiamy do niego żeliwny gar lub naczynie żaroodporne z przykrywką.
Kiedy gar będzie gorący, wyjmujemy go i wkładamy doń ciasto. Powinno już nie być kleiste . Posypujemy je mąką i nacinamy od góry w kratkę lub podłużnymi cięciami na głębokość kilku milimetrów.
Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 200 stopni i wstawiamy naczynie z przykrywką na pół godziny. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy kolejne 20 minut, a następnie wyjmujemy na kratkę do przestudzenia.
Wypróbuj też przepis na gulasz z żołądków drobiowych i zapiekankę makaronową z kiełbasą .