Smakosze.pl Porady Zamiast maggi wlej do rosołu ten dodatek. Wyjdzie lepszy, zdrowszy i bardziej aromatyczny
canva/gbh007

Zamiast maggi wlej do rosołu ten dodatek. Wyjdzie lepszy, zdrowszy i bardziej aromatyczny

18 czerwca 2023

Rosół nie powinien być doprawiany maggi. Przyprawa nie należy do zdrowych, a można ją bardzo prosto zastąpić. Smaku klasycznej zupie z makaronem doda kojarzony z kuchnią azjatycka sos sojowy. Musicie przetestować.

Rosół z dodatkiem sosu sojowego zachwyci

Azjatycki wyrób kojarzy się przede wszystkim z sushi, któremu często, ku przerażeniu prawdziwych koneserów tego dania, towarzyszy. Choć rzeczywiście zatapianie produktów w ciemnym i pełnym aromatu sosie nie jest zbyt zdrowe, niewielkie ilości potrafią znakomicie wzbogacić smak potraw.

Rosół doprawiony już 2-3 łyżkami sosu sojowego będzie bogaty w umami, czyli piąty smak, nierzadko nazywany „mięsnym”. W daniu znajdzie się też właściwa ilość soli i dodamy ją dopiero pod koniec gotowania, więc wszystkie smaki z jarzyn czy mięsa bez problemu trafią do zupy.

Ludzie tłumnie ruszyli na jagody. Nie wszyscy mają świadomość, że mogą dostać mandat

Rosół z azjatycką nutą może być bez glutenu

Zalet sosu sojowego jest sporo, a największą jest prosty skład . W przeciwieństwie do maggi tradycyjny wyrób azjatycki przygotowywany jest jedynie z wody, ziaren soi, pszenicy i soli. Na rynku dostępne są też wersje z mniejszą zawartością uniwersalnej przyprawy oraz ekologiczne.

Osoby, które powinny unikać glutenu, mogą natomiast sięgnąć po tamari , czyli sos sojowy bez pszenicy. Jego skład to zaledwie woda, soja, sól i ocet spirytusowy, a zastosowanie i smak są identyczne.

Sos sojowy jest zdrowy

Wszystkie produkty powinny być spożywane z umiarem. Jeśli wciąż obawiacie się, że soja wam zaszkodzi, to przypominamy, że jest cennym źródłem białka roślinnego i wbrew obiegowej opinii wcale nie powoduje zaburzeń hormonalnych. Warto ja zatem włączyć do swojej diety np. w postaci tofu.

Roślinny „ser” pasuje np. do pierogów ruskich , gdzie świetnie zastąpi twaróg. Można też wybrać wersję wędzoną, podsmażyć po pokrojeniu w kostkę i dodać do bezmięsnego rosołu z tego przepisu . Z pieczonymi warzywami korzeniowymi lub tymi z gotowania, będzie wyśmienity.

Rosół z sosem sojowym jest pyszny.png
canva/Photosiber

Źródło: czytamyetykiety

Zetrzyj i dodaj do masy na kotlety. Mielone nie będą piły tłuszczu
Mówią, że nie należy gotować rosołu w czasie burzy. To przesąd czy prawda?
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy