Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Mówią, że nie należy gotować rosołu w czasie burzy. To przesąd czy prawda?
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 20.06.2023 21:20

Mówią, że nie należy gotować rosołu w czasie burzy. To przesąd czy prawda?

burza rosół
Canva/valentysemenov, Canva/jplenio

Rosół jest ulubioną zupą Polaków. Lubimy ją za aromat i smak. Gotowaniu rosołu towarzyszą też pewne przesądy. Mówi się, że nie należy gotować tej zupy podczas burzy. A może coś w tym jednak jest? Wyjaśniamy, jaki wpływ ma burza na gotowanie rosołu.

Czy burza rzeczywiście zepsuje rosół?

Co ma wspólnego ze sobą rosół i burza? Wydaje się, że niewiele może łączyć ulubioną zupę Polaków i wyładowania atmosferyczne. Jednak okazuje się, że coś może być na rzeczy. Zgodnie z ludowymi wierzeniami podczas burzy nie powinniśmy gotować rosołu.

Wszystko dlatego, że warunki atmosferyczne mogą wpłynąć na naszą zupę. Gdy za oknem szaleje burza, to jest pewne, że nasz rosół się nie uda. Zupa w mig stanie się kwaśna. Szczególnie doświadczone gospodynie potwierdzą tę teorię.

To już w najbliższy piątek! Właśnie wtedy czeka na was w Żabce pyszna niespodzianka

Dlaczego rosół kwaśnieje, gdy biją pioruny?

Na kwaśnienie zupy podczas burzy nie ma konkretnego wytłumaczenia. Jednak tą kwestią zainteresowali się naukowcy, którzy chcieli bliżej przyjrzeć się zdumiewającej sprawie. Dlaczego zupa kwaśnieje od uderzenia pioruna? Dzieje się tak, bo naelektryzowane powietrze powoduje, że z warzyw wydziela się więcej kwasów.

W rosole znajdziemy marchewkę, pietruszkę, seler, por i cebulę. Zbyt intensywne wydzielanie się kwasów z tych warzyw może mieć wpływ na kwaśnienie zupy. Naukowcy uważają też, że rosół kwaśnieje przez zbyt niskie ciśnienie. Jak to możliwe?

Niskie ciśnienie i kwaśnienie rosołu

Wiadomo, że woda wrze w temperaturze 100 stopni C. Jednak podczas burzy woda zaczyna wrzeć w niższej temperaturze. To sprawia, że zupa się nie dogotowuje, a w rezultacie łatwo się psuje. Naukowcy udowodnili też, że podczas wyładowań atmosferycznych powstaje dużo więcej bakterii, które są odpowiedzialne za psucie się żywności. 

Dlatego rosół, który gotujemy podczas burzy łatwo się psuje. Zupa może też kwaśnieć, bo w czasie burzy powstają naelektryzowane sfery, czyli obszary, które nagle pojawiają się i znikają. Według naukowców to one są odpowiedzialne za kwaśnienie zupy. Pisaliśmy o pysznym dodatku do rosołu. Podawaliśmy też śląski patent na tę zupę. 

rosół
Canva/macniak

Źródło: gotujmy.pl, regiodom.pl