Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zetrzyj i dodaj do masy na kotlety. Mielone nie będą piły tłuszczu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 20.06.2023 18:41

Zetrzyj i dodaj do masy na kotlety. Mielone nie będą piły tłuszczu

kotlety
Canva/shura72

Kotlety mielone należą do ulubionych dań obiadowych Polaków. Są proste w przygotowaniu i ich przyrządzenie nie zabiera zbyt wiele czasu. Jednak, co zrobić, żeby mielone nie chłonęły zbyt dużo tłuszczu? Mamy na to sprawdzoną radę. Spróbuj koniecznie.

Kotlety mielone, czyli szybki obiad

Kotlety mielone znalazły się na podium jako ulubione danie obiadowe w naszym kraju. Zajęły drugie miejsce. Pierwsze miejsce należy do kotletów schabowych. Każdy, kto ma do czynienia z gotowaniem, ma też własny sposób na przygotowanie kotletów mielonych. Można przyrządzić je tradycyjnie lub dodać pyszne warzywa.

To danie obiadowe jest lubiane przez dzieci i dorosłych. Jednak czasem zdarza się, że kotlety mielone piją zbyt dużo tłuszczu. Tego oczywiście sobie nie życzymy. Jak zaradzić temu kulinarnemu kłopotowi. Polecamy jeden sposób, który uratuje mielone przed nadmierną ilością tłuszczu.

Znana cukiernia zamyka się po 87 latach działalności. Powód wyciska łzy

Co zrobić, żeby mielone nie piły tłuszczu?

Wiele osób nie chce, by kotlety mielone podczas smażenia piły zbyt dużo tłuszczu. Zależy nam, by były smaczne i soczyste, a nie tak bardzo tłuste. Ziemniak pomoże nam w uchronieniu kotletów mielonych przed piciem tłuszczu. Surowego ziemniaka musimy obrać i zetrzeć na tarce, a potem połączyć z masą mięsną. 

Dodatek tego warzywa sprawi, że mielone nie będą piły tłuszczu. Jednocześnie nasze kotlety pozostaną soczyste i wilgotne. O taki efekt właśnie nam chodzi. Czy jest jeszcze inny sposób na to, by kotlety mielone nie piły tłuszczu? Oczywiście - zrezygnuj z ich smażenia.

Kotlety mielone z piekarnika

Gdy kotlety upieczemy, tym samym nie będą one tak tłuste, jak smażone na patelni. Należy przygotować składniki na kotlety mielone, dodać namoczoną kajzerkę, można też wykorzystać cukinię. Do tego sól, pieprz, jajko. Przygotujmy masę mięsną z przyprawami i dodatkiem cukinii, jednak zrezygnujmy z użycia patelni.

Warto wybrać piekarnik i blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Kotlety układamy na blasze, nastawiamy temperaturę na 200 stopni i kotlety pieczemy około 25 minut. Ten sposób jest beztłuszczowy i sprawi, że kotlety mielone będą chrupiące i pyszne. Pisaliśmy o kotletach mielonych Katarzyny Bosackiej. Polecaliśmy też śląski przepis na to danie. 

kotlety mielone
Canva/daffodilred