Smakosze.pl Przepisy Zamiast makowca i piernika na święta robię królewski sernik. Z tym przepisem zawsze się udaje
YouTube / @HeniaFoksprzepismamypl

Zamiast makowca i piernika na święta robię królewski sernik. Z tym przepisem zawsze się udaje

19 grudnia 2023

Królewski sernik to jedna z kultowych pozycji na świątecznych stołach w Polsce. Jest niestety dość czasochłonny w przygotowaniu. Na szczęście można go przygotować z serem z wiaderka, co ułatwia cały proces. Z tym przepisem taki sernik wychodzi bez pudła.

Królewski sernik z serem z wiaderka

Przepis na to, jak zrobić królewski sernik z serem z wiaderka pokazała kulinarna youtuberka Henia Foks. Sernik w tej wersji jest bardzo szybki w przygotowaniu . W związku z tym świetnie nadaje się jako jeden z deserów na święta, kiedy czasu jest zawsze za mało.

Najwięcej czasu zajmie nam zagniatanie ciasta na bazę, z resztą doskonale poradzi sobie mikser. Po krótkim czasie będziemy mogli poczęstować gości pysznym, świeżym ciastem.

sernik
W Boże Narodzenie na obiad podam taki schab. Jest tak dobry, że sam mógłbym go jeść codziennie

Królewski sernik – najlepszy przepis

Oprócz kruchego ciasta i masy sernikowej w tym wydaniu ma on jeszcze warstwę bezową, która dodaje mu słodyczy i lekkości, ale nie zwiększa poziomu trudności przepisu.

Składniki na ciasto

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki wytrawnego kakao
  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru
  • 180 ml oleju słonecznikowego
  • sól, proszek do pieczenia

Składniki na masę serową

  • ser z wiaderka (1 kg)
  • 4 jajka
  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • szklanka cukru

Składniki na bezę

  • białka z 5 jaj
  • torebka budyniu waniliowego
  • pół szklanki cukru

Przygotowanie sernika królewskiego

Składniki ciasta łączymy w misce i wyrabiamy na ciasto o strukturze kruszonki. Dzielimy je na dwie porcje: większą, ok. ⅔, wykładamy dokładnie blachę do pieczenia wyściełaną papierem kuchennym . Pozostałą część ciasta odkładamy.

Jajka z cukrem ubijamy na kremową masę, do której dodajemy porcjami ser i budyń. Mieszamy wszystko na jednolitą masę.

By przygotować bezę, ubijamy jajka z cukrem na sztywną pianę, a następnie łączymy z zawartością jednej torebki budyniu i dokładnie mieszamy.

Obie masy – najpierw budyń, potem bezę – wylewamy na wyłożoną ciastem blachę. Na masę bezową wykładamy pozostałą część ciasta. P ieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut . Warto również wypróbować ten przepis na ciasto bez pieczenia . Na święta przygotuj też cudowny kompot z suszu z niecodziennym dodatkiem .

Zrzut ekranu 2023-12-19 o 10.22.53.png
YouTube / @HeniaFoksprzepismamypl
Włóż cebulę do słoika, dodaj tę przyprawę i zalej miodem. Przy tym inne syropy mogą się schować
To najgorszy błąd przy robieniu barszczu. Przez niego świąteczna zupa będzie do niczego
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy