Zamiast masy gołąbków piekę jednego wielkiego. Smakuje identycznie, a mam mniej roboty
Czy są tu smakosze gołąbków? Mam nadzieję, że tak, bo mam oryginalny przepis na to danie. Jednak zamiast całego garnka gołąbków, robię jednego wielkiego. Smak potrawy jest wyśmienity i mam też mniej pracy w kuchni.
Zrób wielkiego gołąbka, a raczej gołębia na obiad
Gołąbki są daniem obiadowym, które często goszczą na naszych stołach. Lubimy ich smak i łatwość, z jaką można je przyrządzić. Jednak zawijania mięsa mielonego w kapustę jest co niemiara.
Mam sposób na ułatwienie sobie pracy w kuchni. Robię jednego wielkiego gołąbka. Dzięki temu omija mnie żmudne zawijanie. Potrawa prezentuje się znakomicie i też tak smakuje.
Jak zrobić wielkiego gołąbka?
Składniki:
- kapusta włoska
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 100 g ryżu
- 1 cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 500 ml passaty pomidorowej
- zioła prowansalskie
Zaczynamy od sparzenia liści kapusty w osolonym wrzątku. Każdy liść parzymy około 1 ½ minuty i wyjmujemy z garnka. Następnie dodajemy ryż do miski z mięsem mielonym. Dokładamy podsmażoną cebulkę oraz sól, pieprz, majeranek i koncentrat pomidorowym.
Teraz dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Potem rozwijamy folię spożywczą i układamy liście kapusty na długość keksówki. Wykładamy mięso mielone i na końcu zawijamy liście kapusty tak, by powstała rolada. Teraz do keksówki wkładamy liście kapusty i umieszczamy w niej roladę.
Wielki gołąbek zachwyci smakiem i wyglądem
Na wierzch rolady kładziemy jeszcze liście kapusty, wlewamy wodę z gotowania kapusty. Gołąbka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut . W tym czasie robimy sos do gołąbka. Do garnka wlewamy pół szklanki wody z gotowania kapusty, dodajemy pół litra passaty pomidorowej, sól i pieprz.
Dodatkowo możemy użyć majeranku i ziół prowansalskich. Gdy roladę wyjmiemy z piekarnika, polewamy ją przygotowanym sosem. Danie jest pyszne, sycące i dzięki swojemu wyglądowi, robi wrażenie. Pisaliśmy o gołąbkach, które zawijamy jak pierogi. Radziliśmy jak zrobić znakomity tort gołąbkowy.