Smakosze.pl Przepisy Zamiast masy gołąbków piekę jednego wielkiego. Smakuje identycznie, a mam mniej roboty
YouTube/@Kulinarneprzygody

Zamiast masy gołąbków piekę jednego wielkiego. Smakuje identycznie, a mam mniej roboty

4 listopada 2023

Czy są tu smakosze gołąbków? Mam nadzieję, że tak, bo mam oryginalny przepis na to danie. Jednak zamiast całego garnka gołąbków, robię jednego wielkiego. Smak potrawy jest wyśmienity i mam też mniej pracy w kuchni.

Zrób wielkiego gołąbka, a raczej gołębia na obiad

Gołąbki są daniem obiadowym, które często goszczą na naszych stołach. Lubimy ich smak i łatwość, z jaką można je przyrządzić. Jednak zawijania mięsa mielonego w kapustę jest co niemiara.

Mam sposób na ułatwienie sobie pracy w kuchni. Robię jednego wielkiego gołąbka. Dzięki temu omija mnie żmudne zawijanie. Potrawa prezentuje się znakomicie i też tak smakuje.

gołąbek
YouTube/@Kulinarneprzygody
Odkopałam stary przepis na śledzie i zrobiłam to cudo. Mąż od razu spytał czy nie ma tego więcej

Jak zrobić wielkiego gołąbka?

Składniki:

  • kapusta włoska
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100 g ryżu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • zioła prowansalskie

Zaczynamy od sparzenia liści kapusty w osolonym wrzątku. Każdy liść parzymy około 1 ½ minuty i wyjmujemy z garnka. Następnie dodajemy ryż do miski z mięsem mielonym. Dokładamy podsmażoną cebulkę oraz sól, pieprz, majeranek i koncentrat pomidorowym.

Teraz dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Potem  rozwijamy folię spożywczą i układamy liście kapusty na długość keksówki. Wykładamy mięso mielone i na końcu zawijamy liście kapusty tak, by powstała rolada. Teraz do keksówki wkładamy liście kapusty i umieszczamy w niej roladę.

Wielki gołąbek zachwyci smakiem i wyglądem

Na wierzch rolady kładziemy jeszcze liście kapusty, wlewamy wodę z gotowania kapusty. Gołąbka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut . W tym czasie robimy sos do gołąbka. Do garnka wlewamy pół szklanki wody z gotowania kapusty, dodajemy pół litra passaty pomidorowej, sól i pieprz.

Dodatkowo możemy użyć majeranku i ziół prowansalskich. Gdy roladę wyjmiemy z piekarnika, polewamy ją przygotowanym sosem. Danie jest pyszne, sycące i dzięki swojemu wyglądowi, robi wrażenie. Pisaliśmy o gołąbkach, które zawijamy jak pierogi. Radziliśmy jak zrobić znakomity tort gołąbkowy.

gołąbek
YouTube/@Kulinarneprzygody
Strzelczyk wziął pora i pokazał najlepszy przepis na surówkę. Pasuje do każdego obiadu
Ten sernik robię w każdy weekend. Z jednym dodatkiem nigdy nie opada i zawsze się udaje
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy