Zamiast mięsa z kurczaka, nadziewam na szaszłyki ten składnik. Kto raz spróbuje, prosi o dokładkę
Zapomnij o kurczaku do szaszłyków. Z tym składnikiem będą jeszcze lepsze, a grill będzie udany. Każdy poprosi o przepis i nie będzie mógł się nadziwić, że nie wpadł na to wcześniej. Takie proste, a takie pyszne.
Jak majówka to tylko z grillem
Majówka sprzyja nie tylko wycieczkom, ale też spotkaniom przy grillu. Każdy lubi tę aktywność, a wspólnie przygotowywane jedzenie smakuje doskonale. Warto urozmaicić jadłospis i wyjść poza utarte szlaki. Moje szaszłyki to na to idealny sposób.
Na takich spotkaniach najczęściej pojawia się karkówka, kiełbasa i szaszłyki, zazwyczaj drobiowe. Nie każdy wpadnie na to, jak prosto urozmaicić te ostatnie. Wystarczy, że zamienisz mięso z kurczaka, na jeden składnik, który doskonale znasz. Czy już domyślasz się, o co chodzi?
Kurczak to przeszłość
Przyjęło się, że szaszłyki należy nadziewać warzywami oraz mięsem z kurczaka. Fakt to połączenie jest smaczne, ale odkąd odkryłem poniższy przepis , korzystam głównie z niego. Kurczak zostaje zastąpiony białą kiełbasą, która świetnie pasuje do tego dania. Sprawdź, czego potrzebujesz i zaczynamy przygotowania szaszłyków. Zdjęcia umieszczone w tym artykule pochodzą z kanału Okruchy chleba.
Składniki:
- 4 parzone białe kiełbasy
- 1 duża cukinia
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 czarowana lub żółta cebula
- 10 g soli ziołowej
- 10 g mielonej ostrej papryki
- 10 g mielonej słodkiej papryki
- 10 g majeranku
- 10 g suszonej bazylii
- 10 g suszonego czosnku niedźwiedziego
- pieprz
Przepis na szaszłyki bez kurczaka
Umyte cukinie pokrój w średnią kostkę. Cebulę obierz i posiekaj ją w większe kawałki. Papryki pokrój w średniej wielkości kwadraty. Białą kiełbasę pokrój w plastry.
Do małej miski wsyp sól zmową, pieprz oraz pozostałe przyprawy. Wymieszaj je wszystkie. Następnie na drewniany patyczek nabijaj pokrojone składniki, przekładając kiełbasę warzywami.
Czynność powtarzaj do momentu zużycia wszytki składników. Na koniec obtocz szaszłyki w przygotowanej chwilę wcześniej mieszance przypraw i połóż na ruszcie . Grilluj, aż warzywa zarumienią się, a kiełbasa smakowicie przypiecze. Podawaj na ciepło z ulubionymi sosami.
Te nietypowe naleśniki zachwycą nie tylko na śniadanie. Znamy też przepis na kultowy deser z czasów PRL .