Zamiast przepłacać za chemię, myję kuchenkę tą pastą. Sposób mam jeszcze po babci, zawsze działa
Jak wyczyścić kuchenkę? To pytanie zwykle pojawia się, gdy załamujemy ręce w kuchni. Tłuste ślady i zabrudzenia trudne do usunięcia bywają kuchenną zmorą. Jednak można skutecznie umyć kuchenkę dzięki tej paście. Sposób babci jest wart polecenia, bo zawsze działa.
Zabrudzenia, których zdołasz się pozbyć
Gotowanie i pieczenie mięs oraz ciast zapewnia pyszne efekty na talerzu, ale jednocześnie brudzi kuchenkę. Czasem zabrudzenia są tak uciążliwe, że nie łatwo je usunąć . Dodatkowo taki brud jest siedliskiem bakterii, dlatego warto regularnie dbać o czystość kuchenki. Jednak jak wyczyścić kuchenkę?
Bywa, że popularne środki chemiczne nie dają sobie rady. Wówczas warto skorzystać z babcinego sposobu, który doskonale radzi sobie z przypalonym tłuszczem . Właśnie tak robię i z łatwością doprowadzam kuchenkę do ładu. Najlepiej czyścić ją regularnie i dbać o sprzęt w kuchni .
Jak wyczyścić kuchenkę?
Jeśli nasza kuchenka jest zabrudzona przypalonym tłuszczem, to sprawdzi się tu pasta, którą zawsze stosowała moja babcia w kuchni . Robiła ją z sody oczyszczonej i ciepłej wody. Tak przygotowaną pastę smarujemy zabrudzoną powierzchnię i zostawiamy na kilkadziesiąt minut. Im zabrudzenia są bardziej uporczywe, tym pasta musi pozostać dłużej.
Potem trzeba kuchenkę wyczyścić przy pomocy gąbki i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Jednak musisz pamiętać o jednym. Jeśli masz kuchenkę ze stali szlachetnej, to niestety możesz zarysować jej powierzchnię . Dlatego czyść ją bardzo delikatnie lub wybierz inną metodę pozbycia się zabrudzeń.
Co z brudnym rusztem?
Wiele kłopotów sprawia czyszczenie rusztu. To jeden z najtrudniejszych elementów podczas czyszczenia kuchenki . Musisz koniecznie pamiętać o kilku zasadach, które też zapewnią ci bezpieczeństwo. Przed przystąpieniem do czyszczenia rusztu, upewnij się, że jest on wystudzony.
Na blacie kuchennym rozłóż ścierkę lub folię i spryskaj ruszt przygotowanym preparatem z sody oczyszczonej. Preparat pozostaw na 20 minut, by rozpuścił tłuszcz . Potem wyczyść jego powierzchnię gąbką. Jeśli zabrudzenia są wyjątkowo uporczywe, użyj druciaka. Pisaliśmy o tym, jak w naturalny sposób zagęścić dżem. Podawaliśmy przepis Tomasza Strzelczyka na ogórki w zalewie.
Źródło: neonet.pl