Strzelczyk pakuje je wraz z ogórkami do słoika i wlewa tę zalewę. Za ten patent powinien dostać medal
Tomasz Strzelczyk zna pyszny sposób na ogórki konserwowe. Przyrządza je wraz ze apetycznymi warzywami. Efekt zachwyci każdego smakosza, dlatego polecamy ten znakomity przepis.
Pyszności zamknięte w słoikach
Lubisz robić przetwory? W takim razie poznaj znakomity sposób Tomasza Strzelczyka na ogórki konserwowe. Znany kucharz przyrządza je z pysznymi dodatkami. Do słoików z ogórkami dodaje cebulę, paprykę i marchewki. Warzywa w otoczeniu wyrazistych przypraw będą wybornie smakować.
Dlatego wypróbuj przepis Tomasza Strzelczyka w swojej kuchni. Tak przyrządzone ogórki z innymi warzywami w zalewie, będą smacznym dodatkiem do obiadu. Możesz je też dodać sałatek i surówek. Wytrzymają nawet cały rok chyba, że schrupiesz je wcześniej. Przepis znajdziesz na kanale YouTube ODDASZFARTUCHA. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Uwielbiam tę surówkę z rzodkiewki i ogórka. Robię ją chwilę, rodzinie aż się uszy trzęsąJak zrobić ogórki konserwowe z przepisu Tomasza Strzelczyka?
Składniki:
- 4 kg ogórków gruntowych
- 2 czerwone papryki
- 3 cebule
- 3 marchwie
- 10 liści laurowych
- 30 ziaren ziela angielskiego
- kwiat kopru z łodygą
- 5 łyżeczek gorczycy
Składniki na zalewę:
- 3 ½ litra wody
- ¾ litra octu 10%
- 100 g soli kamiennej niejodowanej
- 70 g cukru (może być więcej)
Przygotowanie ogórków zacznij od wsypania soli do gotującej się wody w garnku. Wsyp też cukier, pomieszaj i poczekaj, aż się rozpuści, dopiero wtedy wlej ocet. Pokrój paprykę w większe kawałki. Gdy woda się zagotuje, wlej ocet do garnka. Gdy zacznie wrzeć, odstaw garnek z gazu i zostaw do ostygnięcia.
Pokrój jeszcze cebulę w półplasterki i marchew w plasterki. Teraz do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików włóż liście laurowe, ½ łyżeczki gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego, łodygę kopru. Dodaj kilka plasterków marchewki i ogórki. Dołóż kilka plasterków cebuli i paprykę. Z przepisu wychodzi 9- 10 słoików po 0,9 litra każdy.
Ogórki, że palce lizać
Do słoików wlej przestudzoną zalewę i dokładnie zakręć. Tomasz Strzelczyk pasteryzuje w piekarniku. Wstawia słoiki do zimnego piekarnika i nastawia temperaturę na 130 stopni. Od momentu nagrzania, pasteryzuje słoiki 30 minut. Potem kucharz wyłącza piekarnik i czeka, aż wszystko ostygnie.
Potem trzeba wyjąć słoiki i odwrócić słoiki do góry dnem. Ogórki w słoikach zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Należy przechowywać je w chłodnym miejscu. Wytrzymają nawet rok. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić wiszące udka z kurczaka na obiad. Radziliśmy, co dodać do mizerii, by była dużo lepsza niż zwykle.
Źródło: YouTube/ODDASZFARTUCHA
Zdjęcia: screen YouTube/ODDASZFARTUCHA