Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk pakuje je wraz z ogórkami do słoika i wlewa tę zalewę. Za ten patent powinien dostać medal
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 19.06.2024 16:15

Strzelczyk pakuje je wraz z ogórkami do słoika i wlewa tę zalewę. Za ten patent powinien dostać medal

ogórki
Fot. YouTube/ODDASZFARTUCHA

Tomasz Strzelczyk zna pyszny sposób na ogórki konserwowe. Przyrządza je wraz ze apetycznymi warzywami. Efekt zachwyci każdego smakosza, dlatego polecamy ten znakomity przepis. 

Pyszności zamknięte w słoikach

Lubisz robić przetwory? W takim razie poznaj znakomity sposób Tomasza Strzelczyka na ogórki konserwowe. Znany kucharz przyrządza je z pysznymi dodatkami. Do słoików z ogórkami dodaje cebulę, paprykę i marchewki. Warzywa w otoczeniu wyrazistych przypraw będą wybornie smakować. 

Dlatego wypróbuj przepis Tomasza Strzelczyka w swojej kuchni. Tak przyrządzone ogórki z innymi warzywami w zalewie, będą smacznym dodatkiem do obiadu. Możesz je też dodać sałatek i surówek. Wytrzymają nawet cały rok chyba, że schrupiesz je wcześniej. Przepis znajdziesz na kanale YouTube ODDASZFARTUCHA. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

ogórki
Fot. YouTube/ODDASZFARTUCHA
Uwielbiam tę surówkę z rzodkiewki i ogórka. Robię ją chwilę, rodzinie aż się uszy trzęsą

Jak zrobić ogórki konserwowe z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 2 czerwone papryki
  • 3 cebule
  • 3 marchwie
  • 10 liści laurowych
  • 30 ziaren ziela angielskiego
  • kwiat kopru z łodygą
  • 5 łyżeczek gorczycy

Składniki na zalewę:

  • 3 ½ litra wody
  • ¾ litra octu 10%
  • 100 g soli kamiennej niejodowanej
  • 70 g cukru (może być więcej)

Przygotowanie ogórków zacznij od wsypania soli do gotującej się wody w garnku. Wsyp też cukier, pomieszaj i poczekaj, aż się rozpuści, dopiero wtedy wlej ocet. Pokrój paprykę w większe kawałki. Gdy woda się zagotuje, wlej ocet do garnka. Gdy zacznie wrzeć, odstaw garnek z gazu i zostaw do ostygnięcia. 

Pokrój jeszcze cebulę w półplasterki i marchew w plasterki. Teraz do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików włóż liście laurowe, ½ łyżeczki gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego, łodygę kopru. Dodaj kilka plasterków marchewki i ogórki. Dołóż kilka plasterków cebuli i paprykę. Z przepisu wychodzi 9- 10 słoików po 0,9 litra każdy. 

Ogórki, że palce lizać

Do słoików wlej przestudzoną zalewę i dokładnie zakręć. Tomasz Strzelczyk pasteryzuje w piekarniku. Wstawia słoiki do zimnego piekarnika i nastawia temperaturę na 130 stopni. Od momentu nagrzania, pasteryzuje słoiki 30 minut. Potem kucharz wyłącza piekarnik i czeka, aż wszystko ostygnie. 

Potem trzeba wyjąć słoiki i odwrócić słoiki do góry dnem. Ogórki w słoikach zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Należy przechowywać je w chłodnym miejscu. Wytrzymają nawet rok. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić wiszące udka z kurczaka na obiad. Radziliśmy, co dodać do mizerii, by była dużo lepsza niż zwykle. 

ogórki
Fot. YouTube/ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/ODDASZFARTUCHA

Zdjęcia: screen YouTube/ODDASZFARTUCHA