Zamiast śmietany dodaję do ogórków ten składnik. Rodzina pukała się w głowę, teraz wciąż proszą o dokładki
Ten prosty pomysł na sałatkę z ogórków bez śmietany to jakby odchudzona wersja mizerii. Jest jednak nie tylko bardziej niskokaloryczna, lecz także zdrowa. A przede wszystkim – odświeżająco pyszna w smaku.
Mizeria bez śmietany
W świadomości Polaków mizeria występuje tylko w dwóch postaciach: na słodko i na słono. Niezależnie od tych wariantów, ta najprostsza możliwa sałatka z ogórków zawiera śmietanę lub jakiś jej zamiennik, jak gęsty jogurt lub maślankę.
W tym przepisie zmieniamy zasady gry. Porzucamy śmietanę , produkt o wysokiej zawartości tłuszczu. Nie sięgamy jednak po jej odchudzone zamienniki, jak jogurt czy maślankę . W zamian przygotowujemy surówkę z ogórków z octem.
Mizeria z octem
Taka postać mizerii jest świetna zwłaszcza na letnie dni dzięki orzeźwiającej kwasowości. Jest też jednak produktem dietetycznym. Ocet reguluje pracę jelit, a dodatkowo na dłużej pozostawia uczucie sytości, sprzyja więc diecie . Zaleca się nawet pić od czasu do czasu wodę z jego dodatkiem. Tym razem zamiast wody mamy surówkę z bardzo wodnistym ogórkiem.
Składniki
- ½ kg ogórków
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek koperku
- 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
- Sól, pieprz, cukier
Surówka z ogórków
Ogórki obieramy – choć jeśli mają miękką skórkę, można pozostawić je nieobrane – i kroimy w cienkie plasterki. W wersji bardziej czasochłonnej solimy je i po kwadransie odciskamy z wody . Krok ten można jednak pominąć.
Do ogórków dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Zalewamy octem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także cukrem, który pozwoli zbalansować smak octu.
Mizerię odstawiamy na ok. 15 minut , a przed podaniem jeszcze raz próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Wypróbuj też przepisy na chrupiący chleb na kefirze i ciasto z truskawkami .