Smakosze.pl Przepisy Zamiast śmietany dodaję do ogórków ten składnik. Rodzina pukała się w głowę, teraz wciąż proszą o dokładki
fot. Canva

Zamiast śmietany dodaję do ogórków ten składnik. Rodzina pukała się w głowę, teraz wciąż proszą o dokładki

12 czerwca 2024

Ten prosty pomysł na sałatkę z ogórków bez śmietany to jakby odchudzona wersja mizerii. Jest jednak nie tylko bardziej niskokaloryczna, lecz także zdrowa. A przede wszystkim – odświeżająco pyszna w smaku.

Mizeria bez śmietany

W świadomości Polaków mizeria występuje tylko w dwóch postaciach: na słodko i na słono. Niezależnie od tych wariantów, ta najprostsza możliwa sałatka z ogórków zawiera śmietanę lub jakiś jej zamiennik, jak gęsty jogurt lub maślankę.

W tym przepisie zmieniamy zasady gry. Porzucamy śmietanę , produkt o wysokiej zawartości tłuszczu. Nie sięgamy jednak po jej odchudzone zamienniki, jak jogurt czy maślankę . W zamian przygotowujemy surówkę z ogórków z octem.

mizeria z ogórkiem
fot. Canva
Ten chleb na kefirze to specjalność mojej mamy. Smakuje lepiej, niż z niejednej piekarni

Mizeria z octem

Taka postać mizerii jest świetna zwłaszcza na letnie dni dzięki orzeźwiającej kwasowości. Jest też jednak produktem dietetycznym. Ocet reguluje pracę jelit, a dodatkowo na dłużej pozostawia uczucie sytości, sprzyja więc diecie . Zaleca się nawet pić od czasu do czasu wodę z jego dodatkiem. Tym razem zamiast wody mamy surówkę z bardzo wodnistym ogórkiem.

Składniki

  • ½ kg ogórków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek koperku
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
  • Sól, pieprz, cukier

Surówka z ogórków

Ogórki obieramy – choć jeśli mają miękką skórkę, można pozostawić je nieobrane – i kroimy w cienkie plasterki. W wersji bardziej czasochłonnej solimy je i po kwadransie odciskamy z wody . Krok ten można jednak pominąć.

Do ogórków dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Zalewamy octem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także cukrem, który pozwoli zbalansować smak octu.

Mizerię odstawiamy na ok. 15 minut , a przed podaniem jeszcze raz próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Wypróbuj też przepisy na chrupiący chleb na kefirze i ciasto z truskawkami .

mizeria z koperkiem
fot. Canva
Wyjmij z szafki kuchennej i wymieszaj z wodą. Z takim opryskiem cebula obrodzi, jak nigdy wcześniej
Powoli rusza sezon na leśne jagody. Tyle można dostać za jeden słoik
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy