Smakosze.pl Produkty Zamiast zwykłej kapusty czy sałaty postaw na to warzywo. Ma mnóstwo błonnika i żadnych kalorii, warto je znać
Canva

Zamiast zwykłej kapusty czy sałaty postaw na to warzywo. Ma mnóstwo błonnika i żadnych kalorii, warto je znać

16 lutego 2024

Zwykle kupujemy sałatę lub kapustę. Jednak warto wybrać warzywo, które w sklepie leży obok na półce. Jest smaczne, dietetyczne i warto poznać jego wyjątkowe właściwości. Czy domyślasz się już, o które chodzi?

Wybierz kapustę pekińską i ciesz się smakiem

Sałata i kapusta często goszczą w naszej kuchni. Tę pierwszą dodajemy do kanapek, a z drugiej gotujemy zupę i podajemy też jako smaczny dodatek  do dań obiadowych. Jednak na sklepowych półkach obok tych popularnych warzyw, leży pak choi. Mała, zielona i niepozorna kapusta chińska warta jest poznania.

To delikatna i bardzo soczysta odmiana kapusty. Warzywo zawiera witaminy: A, C, K, a do tego żelazo, kwas foliowy, magnez, miedź, fosfor i błonnik. Kapusta chińska słynie z właściwości antynowotworowych i przeciwzapalnych. Pomaga też schudnąć i reguluje ciśnienie krwi.

kapusta chińska
Canva/ollo
Niby zwyczajne naleśniki, a smakiem kładą na łopatki. Do tego obłędnie wyglądają, przygotowanie to pestka

Jak używać kapusty chińskiej w kuchni?

Pak- choi, czyli kapusta chińska świetnie smakuje duszona, Należy ją najpierw przekroić wzdłuż, a potem podawać z olejem sezamowym i sosem sojowym. Kapustę chińską dusimy krótko, a gdy liście staną się miękkie, ogonki jędrne i soczyste, to możemy ją podawać. Będzie dobrym dodatkiem do makaronów i krewetek.

Oprócz tego świetnie smakuje z wołowiną i wieprzowiną. Pak- choi pasuje do rozmaitych sałatek i surówek. Warto do tego warzywa dodać pomidory, cebulę i szczypiorek . Do tego sos sojowy, miód, sól i pieprz. Taka sałatka będzie smakować każdemu.

Jedz kapustę chińską na zdrowie!

Kapusta pak- choi popularna jest w Azji, ale Polacy też coraz bardziej sobie ją cenią. Można ją bez problemu kupić w supermarkecie, a nawet wyhodować na balkonie lub w ogródku. Biało-zielone liście w całości są jadalne. Warto wiedzieć, że im mniejsza główka kapusta, tym delikatniejszy smak. Jedzenie kapusty chińskiej chroni nas przed wolnymi rodnikami.

Białą część liści można wykorzystać do bulionu warzywnego. Liście kapusty powinny być sprężyste, zielone i luźne. Nie należy ich niczym wiązać. Roślina nie powinna mieć żadnych plam, a kapustę chińską powinniśmy trzymać w lodówce. Pisaliśmy o tym, jak upiec twarogowe bułeczki bez drożdży. Radziliśmy, by dodać cytrynę do kawy i skorzystać z wyjątkowych właściwości tego napoju.

kapusta chińska
Canva/ildipapp

Źródło: pysznosci.pl

Przywiozłem z Podkarpacia przepis na proziaki. Przynajmniej raz w tygodniu robię je na kolację
Niedawno wypróbowałem przepis na tę sałatkę. Jest tak dobra, że podam ją na Wielkanoc
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy