Zamień skyr na ten produkt. Efekty zauważysz natychmiast
Ledwo zdążyliśmy przyzwyczaić się do skyru, a już pojawił się jego następca. Kvarg to produkt nabiałowy, który warto włączyć na stałe do swojej diety. Czym charakteryzuje się ten islandzki przybysz?
Skyr i kvarg
Lodówki z nabiałem w naszych klepach poszerzają swoją ofertę niemal z dnia na dzień. Jeszcze kilka lat temu by zastąpić śmietanę mniej kalorycznym produktem , musieliśmy sięgnąć po jogurt grecki . To odmiana fermentowanego mleka, która dodatkowo została pozbawiona większości białka, co zagęszcza jogurt grecki i nadaje mu specyficznego charakteru.
Jakiś czas temu dowiedzieliśmy się, że po drugiej stronie Europy, w Skandynawii, wpadli na ten sam pomysł. Tak powstał skyr , produkt o łagodniejszym smaku. Technicznie rzecz biorąc jest on bardziej serem białym, ale jadamy go i stosujemy podobnie jak jogurt.
Nadchodzi kvarg
Teraz jednak dowiadujemy się, że w kolebce skyru, Islandii, produkuje się także kvarg . Rzadszy niż skyr i bardziej przypominający konsystencją jogurt grecki, to nowy i świetny produkt, którego warto spróbować. Sprzyja temu fakt, że jest niezwykle dietetyczny.
Kvarg produkowany jest z odtłuszczonego mleka, które następnie zaszczepione jest bakteriami fermentacyjnymi . Jest to jednak inna kultura bakterii niż w skyrze, dlatego efekt smakowy jest nieco inny. Mleko zmienia się w kremową masę, która bardziej niż twaróg przypomina gęsty jogurt.
Zdrowy kvarg obok skyru
Kvarg nie zawiera w ogóle tłuszczu i ma w sobie 12 proc. białka . W stu gramach ma 60 kalorii , jest więc świetną bazą dietetycznej przekąski. Jest też, oczywiście, bogaty w składniki odżywcze.
Jest doskonałym źródłem białka i probiotykiem. Dodaje energii i reguluje więc pracę jelit, a to jedna z podstaw diety . Jest też bardzo sycący przy niewielu kaloriach. Doskonale więc sprawdza się podczas diety redukcyjnej. Efekty wprowadzenia go do menu zauważysz natychmiast.
Sprawdź też nasze porady dotyczące mrożenia grzybów i dowiedz się, jakiej kawy koniecznie unikać .