Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o bułce tartej. Fasolka szparagowa posypana tym składnikiem jest 100 razy lepsza
Materiał YouTube z kanału AnitaCooks

Zapomnij o bułce tartej. Fasolka szparagowa posypana tym składnikiem jest 100 razy lepsza

6 lipca 2023

Fasolka szparagowa kojarzy nam się z letnimi, pysznymi obiadami. Przeważnie przyrządzamy ją z bułką tartą. Jednak warto sprawdzić nieco inny sposób na to zdrowe i smaczne warzywo. Przygotuj fasolkę z nasionami konopi.

Fasolka- idealna na obiad w ciepłe dni

Fasolka szparagowa ma swoich wiernych fanów. Smakosze tego pysznego warzywa z niecierpliwością czekają, kiedy pojawi się na straganach i kiedy cena pozwoli na jej zakup. To warzywo powoli tanieje i warto pamiętać, że dostarcza nam dużą dawkę witaminy C, beta-karotenu i witaminy A.

Oprócz tego dostarczy nam fosforu, potasu, magnezu i żelaza. Fasolka szparagowa polecana jest cukrzykom i osobom, które cierpią na nadciśnienie. To zdrowe i sycące warzywo. Warto pamiętać, że żółta fasolka nadaje się bardziej do gotowania, a zielona do sałatek. Warto fasolkę przyrządzić nie z bułką tartą, ale z zupełnie innym dodatkiem, czyli z nasionami konopi.

Kucharz pokazał, co dodaje do bobu. Większość osób nie ma pojęcia, jak ważny jest ten składnik

Jak przyrządzić fasolkę szparagową z nasionami konopi?

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej
  • łyżka ulubionej oliwy
  • 3 łyżki łuskanych nasion konopi
  • albo nasion sezamu
  • sól

Fasolkę czyścimy, myjemy i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy kilka minut, odcedzamy i pozostawiamy w garnku. Dodajemy olej i nasiona. Solimy do smaku.

Fasolka szparagowa z nasionami konopi jest dużo zdrowsza od tej przygotowywanej z bułką tartą. Jest to świetny sposób podawania fasolki dla osób, które nie tolerują glutenu.

Nasiona konopi- czy warto je jeść?

Nasiona konopi są żywnością typu superfood. Zawierają witaminy z grupy B oraz witaminę C, D, E, a także liczne aminokwasy i błonnik. Nasiona konopi dostarczają nam żelaza, cynku, fosforu i magnezu. Spożywanie nasion poprawia naszą odporność, obniża ciśnienie krwi i działa przeciwzapalnie.

Oprócz tego nawilżają skórę, regulują gospodarkę hormonalną, regulują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Warto włączyć je do jadłospisu i korzystać z ich cennych wartości odżywczych. Pisaliśmy o przepisie Tomasza Strzelczyka na fasolkę. I nformowaliśmy jak długo gotować to warzywo.

nasiona konopi
Canva/Lucy Vaserfirer

Źródło: nietracczasunagotowanie.blogspot.com

Zapomnij o kiszonych. Charakterne ogórki krokodylki to dopiero przysmak
Żadne drogie diety i produkty z kosmosu. Chylińska schudła w zupełnie inny sposób
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy