Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o kiszonych. Charakterne ogórki krokodylki to dopiero przysmak
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 06.07.2023 11:28

Zapomnij o kiszonych. Charakterne ogórki krokodylki to dopiero przysmak

ogórki
YouTube/@przysmaki

Ogórki krokodylki są tak pyszne, że trudno się im oprzeć. Charakteryzuje je ostry i oryginalny smak. To połączenie pikantnego smaku z wyborną słodyczą. Warto wypróbować przepis na te smaczne ogórki.

Małe i pikantne, czyli ogórki krokodylki

Ogórki krokodylki to nie nic innego jak małe ogórki gruntowe. Przygotowuje się je w słodko-ostrej zalewie. Te ogórki są chrupkie i bardzo smaczne. Będą idealnym dodatkiem do letnich dań obiadowych. Warto jeść te warzywa, bo są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe.

Ogórki to skarbnica witamin i minerałów. Zawierają witaminę C i witaminy z grupy B. Oprócz tego dostarczą nam wapnia, potasu, fosforu i żelaza. Są niskokaloryczne, niwelują opuchliznę i obrzmienia. Ostre przyprawy w ogórkach krokodylkach podkręcą metabolizm. 

Faszeruję cukinię i wstawiam do piekarnika. Za tym obiadem na 2 dni przepada cała moja rodzina

Jak przyrządzić ogórki krokodylki?

Składniki:

  • 2 ½ kg ogórków gruntowych
  • 2 łyżki soli
  • 1 ½ główki czosnku
  • 500g cukru
  • 350 ml octu
  • 8 łyżek oleju
  • 3 łyżeczki przyprawy chili

Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Wkładamy je do miski, solimy, mieszamy  i odstawiamy na 6 godzin. Przygotowujemy zalewę- do garnka wsypujemy cukier, ocet i gotujemy, aż cukier się rozpuści. 

Dodajemy olej i chili. Zagotowujemy, a ogórki ciasno układamy w słoikach. Wkładamy do słoików cząstki czosnku. Słoiki zalewamy gorącą zalewą, wkładamy do garnka i gotujemy 10 min. Wyjmujemy, odstawiamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia. 

Ogórki krokodylki, czyli ostry smak lata

Ogórki krokodylki będą smakować wszystkim, którzy lubią wyraziste i ostre smaki. Pasują do dań obiadowych, zarówno tych z mięsem, jak i wegetariańskich. Będą też świetnym uzupełnieniem sałatek. Są też dobre do chrupania.

Pasują do letnich obiadów, ale będą też przypominać letnie smaki jesienią i zimą. Dobrze się przechowują, są chrupkie, ostre i bardzo smaczne. Pisaliśmy o ogórkach Ewy Wachowicz.  Podawaliśmy przepis na ogórki siostry Anastazji. 

krokodylki
YouTube/@przysmaki

Źródło: YouTube/@przysmaki