Ile czasu gotować fasolkę szparagową? Wszystko zależy od jej koloru
Fasolka szparagowa jest prosta w przygotowaniu, jednak wystarczy chwila nieuwagi, a strączki będą twarde lub rozgotowane. Fasolka, w zależności od rodzaju, potrzebuje od 4 do nawet 12 minut od momentu wrzenia, aby była idealna. Ile czasu i jak gotować fasolkę szparagową?
Fasolka szparagowa jest rewelacyjnym dodatkiem do obiadu w letnie, upalne dni. Zarówno żółtka, jak i zielona fasolka doskonale pasuje do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Możemy ją również marynować do słoików, aby cieszyć się jej smakiem już po sezonie.
Fasolka szparagowa wymaga jednak odpowiedniego przygotowania, czasu gotowania i przypraw. Konieczna będzie sól i cukier. Sól doprawi strączki, a cukier dodatkowo podkreśli ich smak. Obie przyprawy są absolutnie niezbędne, żeby ugotować najlepszą fasolkę szparagową do obiadu.
Strączki, w zależności od koloru, będą gotować się określoną ilość czasu. Zielona fasolka szparagowa jest twarda, dlatego też musi gotować się nieco dłużej. Fasolkę po ugotowaniu odcedźmy z wody i podajmy z ulubionymi dodatkami, możemy polać ją również roztopionym masłem i oprószyć bułką tartą.
Ile czasu gotować fasolkę szparagową? Wszystko zależy od jej koloru
Fasolka zielona jest twardsza od żółtej, przez co wymaga dłuższego gotowania. O ile żółtka fasolka szparagowa będzie gotowa po 4- 10 minutach od momentu wrzenia wody, tak fasolka zielona po około 8- 12 minutach.
Przed gotowaniem zawsze dokładnie umyj i oczyść fasolkę z twardych włókien i końcówek. Włókna nie zmiękną podczas gotowania, a ich żmudne wyciąganie podczas jedzenia może zepsuć najlepszy posiłek.
Jak ugotować fasolkę szparagową? Będzie idealnym dodatkiem do obiadu
Podczas gotowania fasolki szparagowej, niezależnie czy żółtej, czy zielonej, trzymaj się określonych proporcji, dzięki czemu fasolka będzie jędrna i pełna smaku.
Na 500 g fasolki potrzebujesz 2 l zimnej wody, łyżkę cukru i łyżeczkę soli. Umytą i obraną fasolkę włóż do garnka, zalej wodą, wsyp przyprawy i gotuj na średnim ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, gotuj od 4 do 12 minut, w zależności od rodzaju fasolki.
Fasolkę szparagową podasz do każdego dania. Będzie smakować wyśmienicie z pieczoną rybą, duszoną wołowiną, kotletami, czy pieczonym schabem. Fasolką będzie również doskonałym dodatkiem do jajka sadzonego i młodych ziemniaków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepsze kucharki mają sposoby na idealne ciasto drożdżowe. Ich sekret tkwi w 2 sztuczkach
Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane? Większość smakoszy nie ma pojęcia
Obłędne kotlety mielone z kiszoną kapustą. Miękkie, soczyste i pełne smaku
Źródło: haps, beszamel