Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o bułce w mleku. Jest 100 razy lepszy sposób na mielone
canva/Proffesor25

Zapomnij o bułce w mleku. Jest 100 razy lepszy sposób na mielone

2 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zamiast bułki moczonej w mleku, do mielonych dodaj starte, surowe ziemniaki. Mięso będzie wtedy idealnie soczyste i jeszcze smaczniejsze. Poznaj przepis na kotlety mielone z ziemniakami. Podaj je z ulubionymi dodatkami, a błyskawicznie znikną z talerzy.

Kotlety mielone w nowej odsłonie

Kotlety mielone z ziemniakami są równie proste w przygotowaniu, co tradycyjne, a smakują jeszcze lepiej. Dodatek dwóch średnich, surowych ziemniaków zdecydowanie podkreśla aromat całej potrawy. Dzięki ziemniakom mielone są bardzo soczyste w środku i puszyste.

Do przygotowania kotletów mielonych z ziemniakami wykorzystaj kawałek karkówki, łopatki lub szynki. Te trzy rodzaje wieprzowiny mają niewielkie przerosty i tłuszcz. Mięso po usmażeniu nie będzie suche i będzie smakować jeszcze lepiej. Tłuszcz jest nośnikiem smaku.

Kotlety mielone z ziemniakami podaj z bukietem warzyw, surówką z kapusty pekińskiej lub dodatkami na ciepło. Polecam kapustę zasmażaną z kminkiem oraz buraczki przesmażone z jabłkiem, cebulą i miodem. Obiad zachwyci każdego smakosza.

Jak ugotować idealne jajko na miękko? Ten patent jest niezawodny

Przepis na kultowe mielone z tartymi ziemniakami

Składniki:

  • 500 g łopatki, karkówki lub szynki wieprzowej
  • 2 średnie ziemniaki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • jajko
  • olej rzepakowy do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Kotlety będą miały chrupiącą skórkę, a w środku będą idealnie soczyste

Mięso oczyść i zmiel w maszynce. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, odsącz z nadmiaru wody. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na niewielkiej ilości oleju, przełóż do miski z mięsem. Dodaj ziemniaki, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.

Całość wyrabiaj, aż wszystkie składniki dobrze się wyrobią, a masa będzie jednolita. Następnie uformuj kotlety i każdy z nich obtocz w bułce tartej. Mielone smaż na mocno rozgrzanym oleju przez około 15- 18 minut na złoty kolor.

Do mielonych koniecznie przygotuj kapustę zasmażaną z kminkiem lub buraczki na ciepło . Będą pysznym dodatkiem obiadowym.

kotlety mielone.jpg
canva/YelenaYemchuk

Tego w Kuchennych Rewolucjach jeszcze nie było. Gessler w szoku
Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może wiele kosztować
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy