Zapomnij o bułce w mleku. Jest 100 razy lepszy sposób na mielone
Zamiast bułki moczonej w mleku, do mielonych dodaj starte, surowe ziemniaki. Mięso będzie wtedy idealnie soczyste i jeszcze smaczniejsze. Poznaj przepis na kotlety mielone z ziemniakami. Podaj je z ulubionymi dodatkami, a błyskawicznie znikną z talerzy.
Kotlety mielone w nowej odsłonie
Kotlety mielone z ziemniakami są równie proste w przygotowaniu, co tradycyjne, a smakują jeszcze lepiej. Dodatek dwóch średnich, surowych ziemniaków zdecydowanie podkreśla aromat całej potrawy. Dzięki ziemniakom mielone są bardzo soczyste w środku i puszyste.
Do przygotowania kotletów mielonych z ziemniakami wykorzystaj kawałek karkówki, łopatki lub szynki. Te trzy rodzaje wieprzowiny mają niewielkie przerosty i tłuszcz. Mięso po usmażeniu nie będzie suche i będzie smakować jeszcze lepiej. Tłuszcz jest nośnikiem smaku.
Kotlety mielone z ziemniakami podaj z bukietem warzyw, surówką z kapusty pekińskiej lub dodatkami na ciepło. Polecam kapustę zasmażaną z kminkiem oraz buraczki przesmażone z jabłkiem, cebulą i miodem. Obiad zachwyci każdego smakosza.
Przepis na kultowe mielone z tartymi ziemniakami
Składniki:
- 500 g łopatki, karkówki lub szynki wieprzowej
- 2 średnie ziemniaki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- jajko
- olej rzepakowy do smażenia
- bułka tarta do panierowania
Kotlety będą miały chrupiącą skórkę, a w środku będą idealnie soczyste
Mięso oczyść i zmiel w maszynce. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, odsącz z nadmiaru wody. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na niewielkiej ilości oleju, przełóż do miski z mięsem. Dodaj ziemniaki, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
Całość wyrabiaj, aż wszystkie składniki dobrze się wyrobią, a masa będzie jednolita. Następnie uformuj kotlety i każdy z nich obtocz w bułce tartej. Mielone smaż na mocno rozgrzanym oleju przez około 15- 18 minut na złoty kolor.
Do mielonych koniecznie przygotuj kapustę zasmażaną z kminkiem lub buraczki na ciepło . Będą pysznym dodatkiem obiadowym.