Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o chlebie tostowym. Pyszne tosty zrobisz z innego składnika
Screeny z filmu pochodzą z kanału milosc_od_kuchni na Instagramie

Zapomnij o chlebie tostowym. Pyszne tosty zrobisz z innego składnika

30 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Koniec z tostami z chleba tostowego. Pyszną przekąskę przygotujesz na cieście francuskim. Gotowe kanapki na ciepło z salami, camembertem lub innymi, ulubionymi składnikami nie mają sobie równych.

Tosty na cieście francuskim są totalnym hitem

Tosty są zawsze świetnym pomysłem na śniadanie lub przekąskę. Mało kto wie, że możemy przygotować je bez grama chleba tostowego. Wystarczy, że zapieczemy ulubione składniki z ciastem francuskim.

Tosty z ciasta francuskiego są jeszcze smaczniejsze. Są złociste i bardzo chrupiące. Ciasto kroimy na takie kawałki, żeby zmieściło się w opiekaczu, układamy ser, szynkę lub inne składniki. Następnie przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i pieczemy.

Świetną propozycją są tosty z sosem pomidorowym, salami i camembertem. Są tak smaczne, że z pewnością nie skończysz na jednej porcji. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału milosc_od_kuchni na Instagramie.

Zjadasz bób w łupinie, czy bez? Jeden sposób jest lepszy, a pomijany

Przepis na chrupiące tosty bez chleba

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • koncentrat pomidorowy
  • suszone oregano
  • starty, żółty ser
  • camembert
  • salami lub szynka

Jak zrobić tosty z ciasta francuskiego?

Ciasto francuskie wytnij na rozmiar opiekacza. Jedną porcję ciasta przełóż do zimnego tostera i wysmaruj koncentratem, oprósz oregano i startym serem.

Następnie dodaj salami lub szynkę, plastry camemberta i przykryj drugą warstwą ciasta. Zamknij opiekacz i piecz przez kilka minut, do uzyskania złotego koloru, smacznego.

Z ciasta francuskiego zrobisz również obłędne pierogi gyros i przepyszne rogaliki z uwielbianą czekoladą

Lara Gessler doradza, co warto podać na komunię. Ten wybór zadziwia
Czym różni się mniszek od mlecza? Jeden ma potężne właściwości, drugi jest trujący
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy