Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o czekoladzie. Teraz hitem jest sernik dubajski
Fot. Canva

Zapomnij o czekoladzie. Teraz hitem jest sernik dubajski

9 lutego 2025

Sernik dubajski to ciasto w sam raz dla fanów czekolady dubajskiej. Jest pistacjowy, kremowy, na lekko ciągnącym spodzie. Z tą kombinacją nie może być inny niż pyszny.

Czekolada dubajska i jej sernik

Czekolada dubajska pojawiła się w Polsce jakby przed chwilą, ale szturmem wzięła nasze serca. Powstała właśnie w Dubaju w 2021 roku, a spośród innych czekolad wyróżnia ją nadzienie.

Składa się ono z masy pistacjowej i bliskowschodniego ciasta zwanego katafi. To ostatnie jest zaś połączeniem jakby waty z ciasta ze specjalnym rodzajem sera i syropem z cukru . Arabowie zajadają się tym od wieków, ale dopiero od niedawna można spróbować go jako składnika czekolady, która zainspirowała ten szczególny sernik. czekolada dubajska

Wbij jajka do filiżanki i ułóż na patelni. Ten patent wymyślił jakiś geniusz

Sernik dubajski z pistacjami

Ciasto katafi występuje także pod wieloma podobnymi nazwami, jak knafeh. Można je kupić w delikatesach tureckich i bliskowschodnich, najczęściej w półkilogramowych opakowaniach. Kupna może być także masa pistacjowa , choć tę można też przygotować samemu.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 500 g mascarpone
  • 250 g ciasta katafi
  • 100 g masła
  • 120 g kremu pistacjowego
  • 120 g cukru
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 36%
  • 50 g pistacji niesolonych

knafeh

Sernik z nadzieniem dubajskim

Ciasto katafi drobno kroimy i podprażamy przez kilka minut na suchej patelni. Kiedy się zarumieni, dodajemy 100 g masła i mieszamy. Ciasto nasączone masłem zdejmujemy z ognia. Na patelni dzielimy je na pięć części.

Dwie z tych części przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskamy. Podpiekamy przez kilka minut w piekarniku w temperaturze 160 stopni z włączonym termoobiegiem . Wyjmujemy i studzimy.

Pozostałe ciasto mieszamy z 3 łyżkami cukru pudru. Dodajemy pastę z pistacji i dokładnie łączymy składniki. Ostawiamy je na bok.

pistacje

Masa na sernik pistacjowy

Twaróg odsączamy i przekładamy do miski. Dodajemy mascarpone, jajka i cukier. Miksujemy na jednolitą masę i wykładamy na podpieczony spód.

Sernik wypiekamy przez kwadrans w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Zmniejszamy temperaturę do 100 stopn i. Wypiekamy przez godzinę, a następnie studzimy w piekarniku , uchylając drzwiczki dopiero po jakimś czasie. Następnie sernik studzimy na blacie.

Na wierzch wystudzonego sernika nakładamy ciasto z pastą pistacjową. Czekoladę rozpuszczamy z kremówką i wylewamy na ciasto. Wykańczamy podprażonymi i posiekanymi pistacjami. Studzimy do temperatury pokojowej i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Wypróbuj też przepisy na tradycyjne pączki i dietetyczną zupę .

sernik

Ta ryba wygląda jak sola, a jest od niej 100 razy gorsza. Nie daj się nabrać na sztuczki producentów
Wielka zmiana w Biedronce. To odczuje każdy stały klient sieci
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy