Zapomnij o czekoladzie. Teraz hitem jest sernik dubajski
Sernik dubajski to ciasto w sam raz dla fanów czekolady dubajskiej. Jest pistacjowy, kremowy, na lekko ciągnącym spodzie. Z tą kombinacją nie może być inny niż pyszny.
Czekolada dubajska i jej sernik
Czekolada dubajska pojawiła się w Polsce jakby przed chwilą, ale szturmem wzięła nasze serca. Powstała właśnie w Dubaju w 2021 roku, a spośród innych czekolad wyróżnia ją nadzienie.
Składa się ono z masy pistacjowej i bliskowschodniego ciasta zwanego katafi. To ostatnie jest zaś połączeniem jakby
waty z ciasta ze specjalnym rodzajem sera i syropem z cukru
. Arabowie zajadają się tym od wieków, ale dopiero od niedawna można spróbować go jako składnika czekolady, która zainspirowała ten szczególny sernik.
Sernik dubajski z pistacjami
Ciasto katafi występuje także pod wieloma podobnymi nazwami, jak knafeh. Można je kupić w delikatesach tureckich i bliskowschodnich, najczęściej w półkilogramowych opakowaniach. Kupna może być także masa pistacjowa , choć tę można też przygotować samemu.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 kg sera z wiaderka
- 500 g mascarpone
- 250 g ciasta katafi
- 100 g masła
- 120 g kremu pistacjowego
- 120 g cukru
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 jajka
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki 36%
- 50 g pistacji niesolonych
Sernik z nadzieniem dubajskim
Ciasto katafi drobno kroimy i podprażamy przez kilka minut na suchej patelni. Kiedy się zarumieni, dodajemy 100 g masła i mieszamy. Ciasto nasączone masłem zdejmujemy z ognia. Na patelni dzielimy je na pięć części.
Dwie z tych części przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskamy. Podpiekamy przez kilka minut w piekarniku w temperaturze 160 stopni z włączonym termoobiegiem . Wyjmujemy i studzimy.
Pozostałe ciasto mieszamy z 3 łyżkami cukru pudru. Dodajemy pastę z pistacji i dokładnie łączymy składniki. Ostawiamy je na bok.
Masa na sernik pistacjowy
Twaróg odsączamy i przekładamy do miski. Dodajemy mascarpone, jajka i cukier. Miksujemy na jednolitą masę i wykładamy na podpieczony spód.
Sernik wypiekamy przez kwadrans w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Zmniejszamy temperaturę do 100 stopn i. Wypiekamy przez godzinę, a następnie studzimy w piekarniku , uchylając drzwiczki dopiero po jakimś czasie. Następnie sernik studzimy na blacie.
Na wierzch wystudzonego sernika nakładamy ciasto z pastą pistacjową. Czekoladę rozpuszczamy z kremówką i wylewamy na ciasto. Wykańczamy podprażonymi i posiekanymi pistacjami. Studzimy do temperatury pokojowej i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Wypróbuj też przepisy na tradycyjne pączki i dietetyczną zupę .