Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wbij jajka do filiżanki i ułóż na patelni. Ten patent wymyślił jakiś geniusz
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 09.02.2025 15:23

Wbij jajka do filiżanki i ułóż na patelni. Ten patent wymyślił jakiś geniusz

jajka w filiżankach
Fot. youtube.com/nurunyemektarifleri2

Jajka po turecku to najnowszy krzyk śniadaniowej mody. Największy kłopot z ich przygotowaniem do zrobienie dobrych jajek w koszulkach. Oto przepis dla tych, którzy boją się tego wyzwania.

Jajka po turecku

Jajka po turecku to w Polsce następca szakszuki. Pieczone w masie pomidorowej ustąpiły miejsca jajkom w jogurcie i z palonym masłem. Danie to rzeczywiście jest pyszne i idealne na śniadanie. Pozostaje pytanie, jak ugotować jajka?

Aby przygotować jajka po turecku, gotujemy je w koszulkach – tak, by zachowywały kształt, mając jednocześnie płynne żółtko. Układamy je na jogurcie greckim i polewamy palonym masłem. Jajka gotowane w filiżankach spełniają podobne wymogi i choć nie wyglądają tak efektownie, niektórzy mogą uznać je za łatwiejsze w przyrządzaniu.

zlewanie wody z jajek
Fot. youtube.com/nurunyemektarifleri2
Ta ryba wygląda jak sola, a jest od niej 100 razy gorsza. Nie daj się nabrać na sztuczki producentów

Jak gotować jajka w filiżankach

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Nurun Yemek Tarifieri 2. Autorzy przygotowują tam pikantną wersję jajek po turecku z jogurtem czosnkowym i palonym masłem z chili. Można pominąć któryś z tych elementów, by danie było łagodniejsze.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 4 jajka
  • 30 g masła
  • 2-3 łyżki octu
  • 1 duże opakowanie jogurtu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Kilka posiekanych listków mięty
  • Płatki chili do smaku
  • 1 pęczek dymki lub szczypiorku
Projekt bez nazwy-176.jpg
Fot. youtube.com/nurunyemektarifleri2

Wytrych do jajek w koszulkach

Po jednej filiżance na jajko wypełniamy do połowy wrzątkiem. Dodajemy po ½ łyżki octu. Do filiżanki wybijamy po jednym jajku, uważając, by nie rozwalić żółtka.Filiżanki układamy w rondelku. 

Nalewamy gorącej wody tak, by nie przelała się do filiżanek. Rondelek ustawiamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez ok. 5 minut, pilnując, by nie przeciągnąć jajek do ścięcia żółtka. Po wyjęciu zlewamy wodę z filiżanek, a jajka delikatnie wyjmujemy.

gotowanie jajek
Fot. youtube.com/nurunyemektarifleri2

Jogurt, jajka i palone masło

Jogurt mieszamy z przeciśniętym czosnkiem i drobno posiekanymi liśćmi mięty. Odstawiamy na jakiś czas, by smaki się przegryzły. Wykładamy go do miseczek lub na półmisek.

W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy chili i podgrzewamy, aż będzie nabierało złocistobrązowego koloru. Jajka układamy na jogurcie i polewamy palonym masłem. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Wypróbuj też przepisy na kotlety schabowe bez smażenia i doskonałe pączki.

jajka po turecku
Fot. youtube.com/nurunyemektarifleri2