Na rosole z wczoraj robię tę zupę. 100 razy lepsza, niż nudna pomidorowa

Jeśli w niedzielę był rosół, to jest niemal pewne, że w poniedziałek zjemy zupę pomidorową. Jednak dzięki temu prostemu przepisowi możemy ugotować dużo lepszą potrawę. Ta zupa kładzie na łopatki nawet pomidorową.
Zapomnij o zupie pomidorowej z rosołu
Rosół to król niedzielnych obiadów. Zupa jest niezwykle lubiana, a na bazie rosołu dzień później gotujemy zwykle pomidorową. Jednak to w końcu może się każdemu znudzić. Dlatego już teraz warto poznać przepis na zupę neapolitańską. Do jej przygotowania potrzebujemy oprócz rosołu trochę warzyw i serków topionych.
Zupa wyjdzie smaczna i bardzo kremowa. Śmiało można nią zastąpić tak popularną pomidorówkę. Zupa neapolitańska jest szybka i tania. Smaku jej nie brakuje, więc szybko zniknie z talerzy. Na jednej dokładce się tu nie skończy. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Gotuj z Bożenką. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

Jak ugotować zupę neapolitańską?
Składniki:
- 1 litr rosołu
- biała część pora
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 380 g mrożonego groszku
- 180 g serków topionych
- makaron
- 2 liście laurowe
- pieprz w ziarnach
Dalsza część tekstu pod filmem.
Przygotowanie zupy neapolitańskiej zaczniemy od włożenia pora i pietruszki do garnka. Dodajemy pokrojoną cebulę, przyprawy, wlewamy rosół i gotujemy 15 minut. Po upływie tego czasu dokładamy pokrojoną marchewkę i ziemniaki.
Gdy ziemniaki będą już miękkie, to pora na dodanie serków topionych i groszku mrożonego. Pod koniec gotowania wyławiamy z zupy pora i wsypujemy makaron. Gotujemy go do miękkości. Możemy użyć muszelek lub spaghetti.

Zupa 100 razy lepsza od pomidorowej
Zupa neapolitańska jest szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Kremowa i delikatna będzie idealną propozycją na zimowy obiad. Zrobimy ją na bazie rosołu, co dodatkowo zapewni jej porcję wyjątkowego smaku. Zupa neapolitańska będzie smakować ze świeżym koperkiem. Danie przygotujemy w zaledwie 30 minut.
Nie zawiera mięsa i można podać ją na obiad w piątek. Dzięki temu prostemu przepisowi zużyjemy rosół, który został z obiadu z poprzedniego dnia. Z gotowaniem zupy neapolitańskiej poradzi sobie nawet osoba, która nie ma doświadczenia w kuchni. Efekt jest pyszny, a zupa szybko znika z talerzy. Polecaliśmy ciekawy patent na gotowanie pomidorówki. Pisaliśmy jak zrobić żelki z marchewki od Ani Zyśk.






































