Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o dżemie i twarogu, ten farsz bije je na głowę. Hitowe naleśniki na obiad
Fot. Shutterstock/artichoke studio

Zapomnij o dżemie i twarogu, ten farsz bije je na głowę. Hitowe naleśniki na obiad

3 lutego 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Naleśniki na obiad przygotuj inaczej niż zazwyczaj. Ich smak zachwyci każdego, a obłędny w smaku farsz przebija wszystkie dodatki, które mogą trafić do naleśników. To danie można robić non stop i nigdy się nie znudzi.

Naleśniki na obiad niekoniecznie na słodko

Naleśniki to jedno z ulubionych dań każdego z nas. Cienkie placki zazwyczaj przygotowujemy na słodko z dodatkiem dżemu, kremu czekoladowego lub sera. Rzadko kiedy wpadamy na pomysł, aby przygotować naleśniki na słono. Wyjątkiem są oczywiście krokiety, do których przylgnęła łatka świątecznego dania, więc mało kto przygotowuje je poza świętami.

Mimo wszystko warto poeksperymentować kulinarnie i na obiad przygotować wytrawne naleśniki. Smak oraz kompozycja dania jest warta uwagi, dlatego dowiedz się, jak je zrobić z poniższym przepisem, a się nie zawiedziesz. Te naleśniki zostaną przysmakiem całej rodziny.

naleśniki.jpg
Fot. Canva
Wlej do smażonych pieczarek. Wystarczy odrobina, a będą smakować jak grzyby z lasu

Z czego przygotować wytrawne naleśniki?

Składniki, z których przygotujesz naleśniki, niczym nie różnią się od tych, których używasz do przygotowania tych podawanych na słodko. Dlatego usmaż je według swojego sprawdzonego sposobu. Pamiętaj jednak, by do ciasta nie dodawać cukru. W tym przypadku lepiej sprawdzi się sól, pieprz i zioła prowansalskie. Do przygotowania dania z przepisu potrzebne będą także produkty, z których zrobisz farsz oraz sos.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Głównym składnikiem farszu jest kurczak, ale towarzyszyć mu będą warzywa oraz przyprawy. Wszystkie produkty umieściliśmy na poniższej liście, sprawdź ją, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne i w jakich proporcjach. Pamiętaj, aby żadnego składnika nie pomijać, a naleśniki z kurczakiem wyjdą idealne.

Składniki:

  • 4 usmażone naleśniki
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 250 g cukinii
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 150 g tartego sera
  • oliwa
  • pieprz
  • sól
sos pomidorowy.jpg
Fot. Canva/McXas

Przepis na naleśniki z kurczakiem

Mięso z kurczaka, cukinię i paprykę pokrój w drobną kostkę. Pokrojonego fileta oprósz w mące kukurydzianej. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż kurczaka. Po chwili dodaj warzywa oraz połowę posiekanej papryczkę chilli. Całość dopraw, kurkumą, oregano. Wlej wodę, wymieszaj i smaż przez około 4 minuty. Po tym czasie dodaj sos sojowy i smaż przez chwilę.

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekany czosnek i pozostałą część papryczki chilli. Dodaj pomidory, a całość dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj składniki i gotuj je, do momentu zgęstnienia sosu.

Na środku każdego naleśnika ułóż farsz. Dodaj także tarty ser , a następnie zawiń jak krokiety. Faszerowane naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej je sosem pomidorowym. Danie piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Gotowe podawaj na obiad.

Sprawdź także, co zrobić, aby pieczarki smakowały jak grzyby oraz dowiedz się, jak przygotować placki bez smażenia .

naleś.jpg
Fot. Canva/BrazilPhotos
Rodzina woli tę zupę nawet od pomidorowej. Cały wielki gar znika w mgnieniu oka
Żaden pasztet, żadna galaretka. Z mięsa i warzyw z rosołu zrobisz jeszcze lepsze danie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy