Zapomnij o jajecznicy. To śniadanie z jajek jest 100 razy lepsze

To chyba najnowszy krzyk mody, jeśli chodzi o śniadania z jajek. Wydawałoby się, że w tej ogranej kategorii nie ma już nic nowego do powiedzenia. Jednak jajka po turecku łamią standardy i podbijają nasze podniebienia.
Jajka po turecku
Jajka to jeden z najlepszych sposobów na śniadanie. Tak się po prostu przyjęło, że najbardziej kojarzą się nam właśnie z tym posiłkiem. W takiej konfiguracji z nabiałem, jajka po turecku utrwalą tylko swój wizerunek jako idealnego dania poranka.
Do niedawna mało znany, przepis ten robi się w Polsce coraz popularniejszy. Koncepcją zbliżony jest do wcześniejszego hitu – szakszuki. O ile jednak tam jajko ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem pływało w warzywach, tutaj występuje z jogurtem i – obowiązkowo – palonym masłem.
Jajko z palonym masłem
Palone masło to składnik, o którym nie słyszy się zbyt często. Przygotowuje się je dokładnie tak, jak to brzmi, i tak też smakuje. O ile klarujemy masło właśnie po to, by zbyt łatwo się nie przypalało, przygotowane na brązowo jest świetnym smakowym składnikiem o orzechowym, a jednocześnie śmietankowym posmaku.
Składniki
- 4 jajka
- 250 ml jogurtu greckiego
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- Sok z ½ cytryny (ok. 40 ml)
- Szczypiorek lub dymka
- Papryka wędzona, najlepiej płatki chipotle
- Sól, pieprz
Przygotowanie palonego masła
Przygotowanie palonego masła polega na przeciągnięciu go nieco ponad próg, w którym z tłuszczu wytapiają się cząsteczki białka. Potrzeba małej patelni lub rondelka oraz rózgi kuchennej. Na wolnym ogniu, ciągle mieszając, podnosimy temperaturę masła.
W naszym przepisie do jajek dodatkowo dodajemy drobniutko posiekany czosnek. Kiedy masło zacznie się pienić, mieszamy je jeszcze przez chwilę. Przerywamy, kiedy stanie się zgłocistobrązowe. Masło przygotowujemy tuż przed podaniem, by było jeszcze gorące w chwili polewania potrawy.
Śniadanie z jajek i jogurtu
Jogurt wykładamy na miseczki. W garnku zagotowujemy wodę i dolewamy łyżkę octu. Energicznie mieszamy wodę i delikatnie, jedno po drugim, wbijamy do niej jajka – najlepiej za pośrednictwem małej filiżanki lub miseczki.
Jajka gotujemy przez ok. 3 minuty. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i ostrożnie układamy w miseczkach z jogurtem. Polewamy jogurt i jajka palonym masłem.
Posypujemy jajka posiekanym szczypiorkiem i chili. Skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z grzankami na pyszne śniadanie.
Wypróbuj też przepisy na pierogi wiejskie i mięso mielone z air fryera.





































