Smakosze.pl Porady Zapomnij o gotowaniu kapusty na gołąbki. Jest 100 razy lepszy sposób
fot. youtube.com/damiankuchniaodkuchni

Zapomnij o gotowaniu kapusty na gołąbki. Jest 100 razy lepszy sposób

3 listopada 2024

O tym sposobie na przygotowanie kapusty na gołąbki mówi się od czasu do czasu. Jednak co innego o nim słyszeć, a co innego – zobaczyć. Oto jak bez bałaganu zmiękczyć liście przed faszerowaniem.

Gołąbki bez bałaganu

Przygotowanie gołąbków bywa pracochłonne. Do najgorszych aspektów należy zabawa z liśćmi kapusty, by nie pękały podczas zawijania . Parzenie, odcedzanie, osuszanie – wszystko to zajmuje czas, a także, cenne w wielu kuchniach, miejsce na blacie.

Alternatywą jest parzenie kapusty w jej własnej wilgoci. Najlepiej zrobić to w mikrofalówce . W końcu urządzenie to działa tak, że podgrzewa wodę już zawartą w potrawach, robi więc dokładnie to, czego potrzebujemy.

wykrawanie głąba
fot. youtube.com/damiankuchniaodkuchni
Tanie mięso, napakowane żelazem. Polacy totalnie pomijają go w mięsnym

Kapusta na gołąbki

Ten sposób pokazał na swoim kanale Damian, występujący jako Kuchnia od kuchni. Oto jak w praktyce wygląda proces parzenia kapusty na gołąbki w mikrofalówce . Kapusty takiej można potem użyć w każdym przepisie , także w „leniwych” gołąbkach z posiekanymi liśćmi dodanymi do farszu.

Niektórzy polecają, by kapustę przed parzeniem owinąć w folię . Dzięki niej woda podgrzeje się szybciej i będzie krążyć wewnątrz naszej główki. Damian pokazuje jednak, że nie jest to konieczne. Myje za to kapustę przed umieszczeniem w kuchence, a wcześniej, oczywiście, wykrawa głąb .

Kapusta parzona na gołąbki

Kapustę wkładamy otworem po głąbie do dołu. Na mocy kuchenki 650 W gotujemy ją przez 5-6 minut. Następnie obracamy główkę wycięciem do góry i ustawiamy kolejne 5 minut.

Po takim czasie liście powinny już odchodzić bez problemu . Kuchenki są różne, więc jeśli te z wierzchu jeszcze mocno się trzymają, po prostu wydłużamy czas o kilka minut, pilnując, by nie rozgotować kapusty. Zaś jeśli liście w środku okażą się twarde , można gotować je w mikrofalówce jeszcze przez 2-3 minuty już po zdjęciu z główki.

Wypróbuj też przepisy na rosół na kurzych łapkach i sałatkę jarzynową z zapomnianym warzywem .

rozkład kapusty
fot. youtube.com/damiankuchniaodkuchni
W życiu nie jadłam lepszej surówki. Smakuje jak z chińskiej restauracji
Zrobiłam na próbę sernik koronkowy od Heni. Był tak dobry, że podam go na Andrzejki
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy